Referendumul pentru modificarea Constituţiei, organizat odată cu europarlamentarele
Liderii USL au decis ca referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc cu alegerile europarlamentare, în luna mai.
Articol de Andrei Şerban, 13 Ianuarie 2014, 10:33
Conducerea USL a stabilit ca referendumul pentru modificarea Constituţiei să aibă loc în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare
"Decizia pe care noi am luat-o este de a organiza un referendum pentru modificarea Constituţiei odată cu alegerile europarlamentare de la sfârşitul lunii mai", a declarat Antonescu, într-o conferinţă de presă, la sfârşitul şedinţei USL.
Ministrul de Interne, liberalul Radu Stroe a spus că probabil vor fi două zile pentru organizafrea referendumului.
Mai precis, alegerile europarlamentare se vor desfăşura pe 25 mai, iar referendumul pe 24 şi 25 mai.
Copreşedintele Uniunii, Crin Antonescu a precizat că până atunci, Comisia parlamentară va redacta forma finală de modificare a Constituţiei, care va ţine cont şi de observaţiile Comisiei de la Veneţia.
Pentru ca referendumul să fie validat trebuie să participe jumătate plus unu dintre alegătorii înscrişi în listele electorale.
Platformă comună, liste separate
Crin Antonescu, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută alături de Victor Ponta, că formaţiunile din USL vor lucra pentru o platformă comună la europarlamentare, indiferent dacă vor candida sau nu pe liste comune.
"Am luat decizia de a lucra la o platformă comună, indiferent că vom participa pe liste separate", a spus Antonescu, referindu-se participarea USL la europarlamentare.
Antonescu a precizat că este vorba despre un program comun, cu poziţii comune în domeniul politicilor europene, pentru susţinerea intereselor României în UE.
USL vrea mai puţini deputaţi
USL mai doreşte şi modificarea legii electorale în sensul alegerii a 300 de membri la Camera Deputaţilor, prin votul pe liste.
Antonescu a afirmat că un număr mai mic de deputaţi asigură o întărire a prestigiului parlamentarilor.
"Alte obiective foarte importante şi alte decizii sunt modificarea Legii electorale în sensul în care în raport şi cu prevederile noii Constituţii numărul maxim de parlamentari în Camera Deputaţilor să fie de 300 şi în care să revenim la formula proporţionalităţii directe, deci un vot de liste pentru Camera Deputaţilor. Argumentele pentru această formulă sunt binecunoscute. Ele permit înainte de toate reprezentarea la nivel politic a tuturor forţelor politice semnificative într-o măsură care să permită cea mai bună reprezentare a tuturor curentelor politice din societatea românească cu susţinere populară", a afirmat Antonescu.
De asemenea, el a arătat că numărul de 300 de deputaţi va fi trecut şi în Constituţie, pentru a împiedica fluctuaţiile.
Mesaj de unitate a USL
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că vor fi soluţionate toate problemele din teritoriu dintre filialele PSD şi PNL.
În acest sens, Victor Ponta a precizat că marţi se va întâlni cu Crin Antonescu, cu liderii filialelor PSD şi PNL din judeţul Ilfov, pentru a rezolva problema din acest judeţ.
Mesajul lui Victor Ponta transmis filialelor din ţară este unul de unitate a USL.
Demisia Gabrielei Firea nu a fost aprobată de Ponta
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat luni că problema existentă la nivelul judeţului Ilfov urmează să fie rezolvată în cursul zilei de marţi, precizând că nu agreează ideea ca senatorul Gabriela Firea să părăsească partidul şi să renunţe la funcţia de preşedinte al organizaţiei Ilfov.
"Nu a plecat din PSD. Nu i-am aprobat-o (demisia - n.r.). Avem nevoie de dânsa în PSD. Este vicepreşedinta partidului, este şefă de organizaţie judeţeană. Este un om pe care îl apreciez foarte mult şi care trebuie să rămână alături de noi. I-am înţeles nemulţumirea şi supărarea şi, tocmai din acest punct de vedere, avem obligaţia ca liderii USL la nivel central să rezolvăm problema de la Ilfov, în sensul în care la Ilfov să fie aşa cum au votat oamenii - USL. Mâine (marţi - n.r.) ne ocupăm de Ilfov", a spus Ponta, la finalul şedinţei USL.