Referendumul de la Constanţa, nevalidat
Primul referendum în legătură cu reorganizarea administrativ-teritorială a României, de la Constanţa, s-a desfăşurat, duminică, cu multe probleme sesizări şi contestaţii.
Articol de Andrei Şerban, 07 Noiembrie 2011, 14:00
Rezultatele de până acum ale referendumului arată că, după centralizarea datelor din aproape toate secţiile, prezenţa la vot în Constanţa e de aproximativ 44%, ceea ce ar însemna că nu au votat suficienţi oameni pentru validarea referedumului - potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
Referendumul poate fi validat în condiţiile în care numărul alegătorilor este cel puţin egal cu 50% plus 1 din totalul cetăţenilor cu drept de vot.
Datele finale vor fi anunţate în luni, după-amiază. Aceasta nu este însă singura problemă a consultării.
Referendumul de la Constanţa s-a desfăşurat cu unele dificultăţi, deoarece reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică nu s-au prezentat la Biroul Electoral Judeţean pentru centralizarea proceselor verbale.
Au fost chemaţi să facă acest lucru angajaţii Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Populaţiei.
Referendumul de duminică, de la Constanţa, primul organizat de opoziţie, s-a prelungit cu o oră, motiv pentru care prefectul judeţului, Claudiu Palaz, a anunţat că intenţionează să acţioneze în instanţă Biroul Electoral Judeţean, pentru că referendumul nu trebuia să fie prelungit.
De fapt, imediat după ce preşedintele Traian Băsescu s-a referit la reorganizarea administrativă, opoziţia şi-a anunţat intenţia de a organiza referendumuri în toate judeţele unde deţine majoritate în consiliile judeţene pe această temă.
Ca răspuns, prefecţii acestor judeţe au atacat în contencios administrativ deciziile de organizare a referendumurilor.
De exemplu, la Vaslui, Prefectura a blocat organizarea acestuia.
În judeţul Vâlcea se aşteaptă o decizie din partea tribunalului, la fel şi în judeţele Olt şi Botoşani.
În schimb, în judeţul Vrancea, Consiliul Judeţean a câştigat bătălia cu Prefectura.
De altfel, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat că dacă guvernul va hotărî reorganizarea teritorială a ţării, el îi va cere premierului să fie organizate referendumuri în toată ţara.
"În condiţiile în care chiar se va trece la această măsură, eu sunt hotărât, în calitatea mea de deputat şi de om de administraţie şi chiar de lider de grup, să solicit premierului să consulte populaţia, pentru că este o prevedere expresă în lege"a spus Duşa.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, este de părere că PSD este cel care ar trebui să acopere costurile referendumului local care a avut loc duminică, la Constanţa, pentru că, în opinia lui, întrebarea nu are legătură cu realitatea, având în vedere că nimeni nu doreşte să desfiinţeze judeţul Constanţa.
Sever Voinescu mai subliniază că nu se poate vorbi de redesenarea granielor unui judeţ, atât timp cât în coaliţie nu există încă un acord referitor la reorganizarea teritorială.
"Există proiecte de reorganizare administrativ-teritorială care, în acet moment, nu se referă la anumite judeţe, la anumite regiuni, ci pur şi simplu sunt în dezbaterea coaliţiei, în momentul acesta, încă la nivel de principiu", a declarat Voinescu.
Ministrul de interne, Traian Igaş, a declarat , luni, că acestea reprezintă exclusiv problema opoziţiei.
Asta e o temă a opoziţiei dar, din păcate, nu au înţeles foarte bine ce trebuie făcut pentru România şi ce trebuie să facem noi, cu toţii, ca să putem să accesăm mai uşor fondurile europene.