Referendum la Oradea şi Sânmartin, invalidat
Referendumul pentru fuziunea comunei Sânmartin cu oraşul Oradea nu a fost validat, din cauza prezenţei reduse la vot.
Articol de Stelian-Radu Cacuci, 14 Iunie 2015, 20:20
UPDATE Numai 1,5 procente au lipsit pentru validarea scrutinului, care, potrivit autorităţilor locale, ar fi contribuit la dezvoltarea regiunii.
Corespondentul RRA, Stelian Radu Cacuci, aminteşte că pe 10 mai, referendumul organizat în cele două localităţi a fost validat în Sânmartin, participarea la vot depăşind pragul de 30%, pe când în Oradea acesta a reprezentat sub 20 de procente.
Ieri, duminică, referendumul organizat doar în Oradea a mobilizat în cele 143 de secţii doar 28,5% dintre orădenii cu drept de vot.
Proiectul "Oradea mare", care ar fi însemnat creşterea populaţiei la peste 200.000 de persoane şi depăşirea ca suprafaţă a Timişoarei, dar şi o mai bună administrare a cunoscutelor staţiuni termale Băile Felix şi Băile 1 Mai, de pe raza administraivă a Sânmartinului, a fost susţinut, între cele două tururi, de o mulţime de asociaţii profesionale, însă rezultatul a fost din nou un eşec.
Anul viitor, locuitorii din Oradea şi o altă comună limitrofă, Oşorhei, se vor pronunţa într-un nou referendum privind o nouă fuziune.
În 10 mai a fost validat rezultatul pozitiv din Sânmartin; nu şi cel din Oradea, când s-au prezentat doar 20% dintre alegători, deşi 96% dintre cei prezenţi au aprobat proiectul "Oradea Mare".
Comparativ cu turul I, participarea la scrutin la ora 16:00 este mai mare: 13,5%, faţă de 10,5%.
Cele 143 de secţii de votare vor fi deschise până la ora 23:00.
În cazul aprobării unificării, alipirea Sânmartinului la Oradea va avea loc la 1 ianuarie 2016, populaţia ar creşte cu peste 10.000 de persoane, iar oraşul s-ar extinde cu 6.200 de hectare, depăşind, ca suprafaţă, Timişoara.
Pentru o nouă fuziune s-a pronunţat şi comuna limitrofă Oşorhei de pe DN-1 Oradea - Cluj-Napoca, iar referendumul aferent va fi organizat în anul 2016, mai precizează corespondentul RRA.