Referendum crucial pentru viitorul european al Greciei
Grecii vor decide astăzi dacă acceptă sau nu reformele solicitate de creditorii internaţionali în schimbul finanţării necesare statului elen pentru a depăşi criza gravă în care se află.
Articol de Radio România, 05 Iulie 2015, 07:59
UPDATE ora 12.00 Grecii se pronunţă, astăzi, prin referendum dacă sunt sau nu de acord cu noile măsuri de austeritate cerute de creditori în schimbul reluării ajutorului financiar internaţional.
Centrele de votare s-au deschis de la ora 7:00, iar corespondentul RRA transmite că se aşteaptă o participare record.
Referendumul are loc după o săptămână de blocaj financiar în Grecia, cu bănci închise şi restricţii în circulaţia capitalurilor.
UPDATE ora 10.00. La unele centre de votare din Atena, oamenii au aşteptat la coadă deschiderea urnelor.
Guvernul stângii radicale a făcut o campanie susţinută împotriva condiţiilor impuse de creditori, dar sondajele de opinie au arătat un echilibru între cele două tabere.
Ultimele patru sondaje de opinie publicate nu promit nimănui triumful. Trei dau un avantaj pentru "Da", unul pentru "Nu" dar la o diferenţă de cel mult 1,4 puncte procentuale.
Potrivit corespondentului RRA la Atena, Monica Chihaia, votarea se încheie la ora 19:00, iar primele rezultate oficiale sunt aşteptate două ore mai târziu.
UPDATE Centrele de votare s-au deschis în Grecia, de la ora 7.00, pentru un referendum considerat hotărâtor în privinţa păstrării monedei europene şi chiar a statutului de membru al Uniunii Europene.
Aproape 10 milioane de greci sunt chemaţi să decidă dacă acceptă sau nu noile măsuri de austeritate cerute de creditori, în schimbul ajutorului financiar internaţional, şi, potrivit corespondentului nostru, participarea se anunţă fără precedent.
Ultimul sondaj de opinie dădea un uşor avans celor care ar fi de acord cu condiţiile puse de creditori, care prevăd în principal reduceri de pensii şi creşteri de TVA.
Guvernul stângii radicale a făcut campanie până în ultima clipă prin intermediul presei internaţionale împotriva acestor condiţii.
În ziarul spaniol "El Mundo", ministrul de finanţe, Yanis Varoufakis, i-a acuzat pe creditori de terorism, în timp ce pentru presa germană a declarat că speră să ajungă la o înţelegere pentru reluarea finanţării internaţionale, indiferent de rezultatul referendumului de astăzi.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către zona euro şi FMI, iar 8,7 procente către Banca Centrală Europeană, ceea ce reprezintă 215% din Produsul Intern Brut al ţării.
Atena a depăşit deja un termen de plată faţă de FMI, după ce nu a onorat rambursarea unei datorii de peste 1,5 miliarde de euro scadente la 30 iunie, dată la care a expirat şi acordul cu instituţiile creditoare.
La ultima întâlnire, acestea au propus Atenei 15,5 miliarde de euro, în schimbul angajamentului Greciei de a reforma sistemul fiscal, de pensii şi administrativ, dar şi de a reduce plafonul de cheltuieli militare.
Potrivit corespondentului RRA, Monica Chihaia, pentru a facilita procesul de votare la referendum, în urma unei decizii a guvernului, taxele de drum vor fi suspendate astăzi în Grecia, iar operatorii din transporturi vor face reduceri importante la bilete.