Referedumul din România în presa internaţională
Referendumul din România a atras atenţia presei internaţionale. Multe publicaţii scriu că absenteismul de la urne poate duce la invalidarea consultării populare.
Articol de Mihaela Mihai, 30 Iulie 2012, 11:32
Istoria se repetă în România, este de părere postul de radio RFI, care remarcă faptul că, la fel ca la alegerile prezidenţiale din 2004 şi 2009, este greu de spus cine este câştigătorul.
"Financial Times" scrie că soarta preşedintelui va fi decisă de rata de participare.
Pentru BBC, preşedintele Traian Băsescu pare să fi supravieţuit referendumului de demitere.
Informaţia se bazează pe datele Biroului Electoral Central, care a estimat duminică seara o rată de participare sub pragul minim de 50%, necesar pentru validare.
Nick Thorpe, corespondent al BBC pentru Europa Centrală, crede că temperaturile ridicate şi creşterea neîncrederii în elita politică au determinat numărul scăzut al alegătorilor la urne.
Într-o analiză a situaţiei din România, Reuters aminteşte că preşedintele este cel care numeşte premierul, fapt extrem de important în perspectiva alegerilor parlamentare din noiembrie.
În Marea Britanie, "The Indepedent" remarcă faptul că, în ultimii doi ani, popularitatea lui Traian Băsescu a scăzut, motivul: adoptarea de către guvern a unor măsuri de austeritate, necesare pentru obţinerea unui împrumut de la Fondul Monetar Internaţional.
Şi "The Guardian" scrie, citând sondajele de la ieşirea de la urne, că peste 80% din cei care au mers la urne s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui, impopular acum din cauza măsurilor de austeritate.
Totuşi, adaugă "The Guardian", încercarea "controversată" a Guvernului de a-l demite pe preşedinte pare să eşuat, ca urmare a ratei scăzute de participare.
France Presse aminteşte că Traian Băsescu a supravieţuit deja unui referendum de destituire, organizat în 2007, şi că acum, după trei luni de coabitare tumultuoasă cu guvernul de centru-stânga, promite să promoveze reconcilierea când se va întoarce în Palatul prezidenţial.