Reducerea TVA şi neimpozitarea pensiilor, înapoi în Parlament
Legile privind reducerea TVA la alimentele de bază la 5 la sută şi neimpozitarea pensiilor sub 2000 de lei au fost propuse de opoziţie şi votate "dintr-o eroare" de parlamentarii puterii.
Articol de Oana Bâlă, 02 Noiembrie 2010, 09:01
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la TVR că nu va promulga legile care vizează reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.
Şeful statului a anunţat şi după consultările de marţi, de la Cotroceni, ca va retrimite la Parlament, în cursul zilei, legile privind reducerea la 5 la sută a TVA pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sun 2000 de lei.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în calitate de cameră decizională, reducerea TVA la 5% pentru produsele alimentare de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.
Amendamentul a fost depus de opoziţie, dar deputaţii aparţinând puterii au votat în favoarea acestor iniţiative fără să-şi fi dat seama, dintr-o "eroare".
Şeful statului a mai precizat că România a ieşit din perioada de instabilitate, dar numai o creştere de peste 2% poate genera o absorbţie suplimentară de forţă de muncă.
"Am ieşit dintr-o perioadă în care puteam să alunecăm extrem de rău şi să începem să nu mai plătim deloc salarii, pensii şi aşa mai departe. Încă suntem credibili pe piaţă şi ne credibilizăm în continuare, dacă ne îndeplinim condiţiile cu fondul şi perspectiva anului 2011 este una de redresare, o redresare economică însoţită şi de o redresare socială, în măsura în care creşterea va fi suficientă. Ce vă pot spune însă, evaluările de creştere 1,5% nu vor genera locuri de muncă în plus", a spus preşedintele.
România, avertizată în legătură cu Ordonanţa privind creditele
Tot la postul public de televiziune, şeful statului a precizat că va promulga Legea de aprobare a Ordonanţei creditelor dacă actul normativ va îndeplini în principal două condiţii: limitarea atribuţiilor ANPC şi echilibrarea relaţiei clienţi-bănci.
Şeful statului a explicat că băncile nu trebuie să-şi recupereze pagubele pe seama clienţilor, dar nici aceştia nu pot spune că nu au obligaţii faţă de bănci.
"Trebuie să avem grijă ca băncile să nu profite de contractele vulnerabile pe care le au cetăţenii în momentul de faţă şi să încerce să scoată din pierderile pe creditele neperformante pe spinarea clienţilor. În acelaşi timp, nici clienţii nu pot spune acum, pentru că este criză, eu nu mai am obligaţii faţă de tine, bancă", a precizat Traian Băsescu.
Comisia Europeană a trimis Guvernului o scrisoare de avertisment în ceea ce priveşte forma actuală a Ordonanţei 50 privind creditele pentru populaţie, formă neagreată de autorităţile de la Bruxelles, deoarece ar încălca legislaţia Uniunii şi ar periclita stabilitatea sistemului bancar.
Şi reprezentanţii FMI au pus în vedere României să modifice ordonanţa de urgenţă privind creditele, astfel încât să se asigure un echilibru între protecţia consumatorilor şi stabilitatea financiară bancară.
Ordonanţa se află în acest moment la Camera Deputaţilor.