Reducerea riscului de terorism nuclear, pe agenda summitului de la Seul
Peste 50 de şefi de stat şi de guvern discută, la Seul, măsurile ce necesare pentru reducerea riscului de terorism nuclear, una dintre cele mai mari provocări globale.
Articol de Mihaela Enache, 26 Martie 2012, 08:08
La Seul, în Coreea de Sud s-a deschis summit-ul dedicat securitaţii nucleare, la care participă importanţi lideri mondiali, între care preşedinţii Statelor Unite, Chinei şi Federaţiei Ruse.
În total, peste 50 de şefi de stat şi de guvern, precum şi ai unor instituţii precum ONU sau Uniunea Europeană, vor discuta, timp de două zile, măsurile ce necesare pentru reducerea riscului de terorism nuclear, considerat una din cele mai mari provocări globale, de dupa încheierea războiului rece, relatează trimisul Radio România Actualităţi, MIhaela Enache.
România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.
Terorismul nuclear este o ameninţare reală.
Avertismentul lansat de preşedintele Statelor Unite în urmă cu trei ani, a dus la reuniuni la cel mai înalt nivel, cu scopul de a răspunde concret şi eficient la această provocare.
După ce în urmă cu doi ani, la Washington, zeci de state s-au angajat să reducă utilizarea de uraniu îmbogăţit sau să elimine depozite nucleare sau radioactive, iar în marea lor majoritate angajamentele au fost respectate, acum, la Seul, scopul este ca tot mai multe state să adere la acordurile internaţionale de neproliferare, să adopte legi care să asigure cadrul de securitate şi să ia măsuri pentru securizarea materialelor nucleare.
După cum explica la deschiderea oficială a summit-ului principalul organizator al evenimentului, ministrul de externe sud-coreean, Kim Sung Hwan, "ameninţarea nucleară are impact asupra tuturor, ca urmare a modului în care influenţează deciziile politice, mediul sau evoluţia economică şi socială".
"Datele Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică arată că, din anul 1993 până în prezent, s-au înregistrat peste 2.100 de cazuri de incidente în legătură cu dispariţia unor materiale nucleare şi de alte substanţe radioactive şi sunt bine cunoscute intenţiile făcute publice de organizaţia Al-Qaeda de a obţine arme nucleare", spunea şeful diplomaţiei coreene în prezentarea obiectivelor summit-ului care a început luni, obiective care sunt un semnal şi pentru vecinii din nord, că trebuie să renunţe la plutoniu şi uraniu îmbogăţit, este mesajul către Phenian, care s-a arătat deranjat de întâlnirea de la Seul şi care a provocat din nou îngrijorări legate de programul său nuclear.
De altfel, acesta va fi important subiect de discuţie la summit, în ciuda faptului că nu a fost inclus pe agenda oficială.