Reducerea numărului de parlamentari, temă electorală sau necesitate?
La aproape doi ani şi jumătate de la validarea referendumului privind trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, tema a fost readusă în discuţie publică.
Articol de Sergiu Şteţ, 20 Martie 2012, 14:43
Preşedintele Traian Băsescu şi-a declarat, luni, din nou disponibilitatea de a renunţa la ultima parte a mandatului de şef de stat, în cazul în care România ar avea Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari, iar aceste propuneri sunt adoptate prin modificarea Constituţiei.
Şeful statului a făcut aceste declaraţii după ce, luni, conducerea PDL a venit cu propunerea ca modificarea Constituţiei să fie supusă unui referendum, odată cu alegerile locale, programate în 10 iunie.
Reducerea numărului de parlamentari la cel mult 300 şi, eventual, de desfiinţare a unei Camere a Parlamentului ar trebui validată printr-un referendum.
Înainte de organizarea referendumului, ar fi însă nevoie ca actualul Parlament să aprobe o astfel de propunere cu o majoritate de două treimi, imposibilă de atins fără ajungerea la un acord între susţinătorii şi opozanţii ideii.
Fostul consilier prezidenţial, Eckstein-Kovács Péter, a declarat pentru Radio România Actualităţi că "timpul ar fi suficient, dar ar fi nevoie de un consens sau cel puţin de o majoritate consistentă în parlament, care să dorească acest lucru şi care să cadă la învoială cu privire la modificările aduse Constituţiei. În momentul de faţă, această solicitare venită de la Guvern şi dată Parlamentului spre discuţie de preşedinte există la o comisie specială care trebuie să facă un raport camerelor reunite, cu privire la varianta ce se supune votului".
Înainte de revizuirea Constituţiei, modificările ar trebui aprobate de Parlament, asta cu toate că în 2009, în paralel cu alegerile prezidenţiale câştigate de Traian Băsescu, electoratul a votat în favoarea celor două propuneri: trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.
Spre deosebire de eventualul referendum pentru modificarea Constituţiei, referendumul din 2009 a fost doar unul consultativ.
La rândul său, Septimius Pârvu, directorul adjunct al Asociaţiei Pro Democraţia a afirmat că tema reducerii numărului de parlamentari "a fost reiterată ori de câte ori au avut ocazia, mai ales cu ocazii electorale".
Referendumul consultativ din 2009 a fost validat cu o prezenţă la vot de peste 50% din numărul total al persoanelor cu drept de vot.
În favoarea propunerii de desfiinţare a unei camere a Parlamentului au fost peste 77% dintre cei care s-au prezentat la urne, iar propunerea de reducere a numărului de parlamentari a obţinut susţinerea a aproape 90% dintre persoanele care au votat la referendumul consultativ.