Reducerea CAS şi amnistia fiscală, în dezbaterea Camerei Deputaţilor
Cele două proiecte de lege au fost deja aprobate de Senat şi urmează să intre pe agenda plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Articol de Iulia Gherman, 08 Septembrie 2014, 07:40
Plenul Camerei Deputaţilor va dezbate proiectele de lege privind reducerea contribuţiei de asigurări sociale cu 5% la angajator, dar şi amnistia fiscală pentru pensionari, mame şi unele categorii de bugetari care au primit mai mulţi bani din cauza unor erori de calcul.
Prevederile au fost deja adoptate de Senat, însă Camera Deputaţilor este for decizional.
Toate grupurile parlamentare din Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor s-au pronunţat săptămâna trecută în favoarea reducerii CAS cu 5% la angajator.
Democrat-liberalii au subliniat, însă, că preşedintele Traian Băsescu are dreptate să pună sub semnul întrebării oportunitatea aplicării rapide a măsurii, în condiţiile în care Executivul nu vine cu surse clare de finanţare şi soluţii compensatorii.
PDL a votat în final măsura fiscală, alături de colegii de la putere şi din opoziţie, pe motiv că mediul de afaceri este sufocat de impozite şi taxe.
A existat o singură abţinere, exprimată de deputatul PDL Andreea Paul.
"O idee bună aplicată prost rămâne o decizie proastă. Această cerere de reexaminare este justificată, pentru că sursele nu sunt vizibile", a spus Andreea Paul.
Raport favorabil pentru amnistia fiscală
Plenul Camerei Deputaţilor dezbate şi legea referitoare la venitruile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice, o altă lege trimisă spre reexaminare de preşedintele Traian Băsescu.
După dezbateri, deputaţii din Comisia de muncă au dat raport favorabil pentru amnistierea fiscală a pensionarilor, mamelor şi bugetarilor care au primit sume nejustificate din cauza unor calcule greşite.
Ministrul muncii, Rovana Plumb, a explicat de ce amnistia s-a extins de la profesori către toţi bugetarii.
"Pentru a repara într-un mod echilibrat şi unitar toate nedreptăţile care s-au făcut o dată cu tăierea salariilor în anul 2010, când au fost tăiate şi anumite sporuri în sectorul bugetar", a spus Rovana Plumb.
Ministrul Rovana Plumb a apreciat că proiectele de lege referitoare la amnistierea fiscală ca fiind măsuri reparatorii, în timp ce opoziţia a reproşat puterii că termenele de intrare în vigoare şi perioadele de reeşalonare sunt destul de îndepărtate şi că actele normative sunt folosite în scop electoral.