Recuperarea prejudiciilor, prioritate a Ministerului Justiției
Construirea unui mecanism eficient de recuperare a daunelor în urma sentinţelor definitive ale instanţelor, este una dintre prioritățile Ministerului Justiției.
Articol de Radio România, 27 Februarie 2015, 18:58
Recuperarea prejudiciilor este o componentă principală a procesului de combatere a corupţiei, spune ministrul Robert Cazanciuc.
Din acest motiv, o prioritate a Ministerului Justiţiei este construirea unui mecanism eficient de recuperare a daunelor în urma sentinţelor definitive ale instanţelor.
"Sper ca la finalul lunii martie, această structură să înceapă să funcţioneze. Cea mai eficientă structură, se pare, din Europa în momentul de faţă se află în Franţa. Săptămâna viitoare, şeful acestei structuri va veni la Bucureşti şi va rămâne o perioadă mai îndelungată să ne ajute efectiv să facem operaţională această structură. Nu este vorba doar de a recupera efectiv, ci este vorba pur şi simplu de a descuraja. Sunt mai multe ONG-uri dispuse să ajute ministerul la a face o structură cu adevărat eficientă şi nu doar una pe hârtie", a spus Cazanciuc.
Zilele trecute, la prezentarea bilanţului DNA pentru 2014, autorităţile au insistat pe nevoia ca statul să recupereze daunele stabilite de instanţe, iar preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţa că gradul actual, de aproximativ 10 %, este inacceptabil.
"Recuperarea prejudiciilor este asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opţională pentru autorităţile statului. Recuperarea prejudiciilor reflectă eficienţa luptei anticorupţie şi descurajează fenomenul. Situaţia din prezent, în care gradul de redcuperare şi executare a prejudiciilor de către Ministerul Finanţelor este în cuantum de aproximativ 10%, este pur şi simplu inacceptabilă", a spus Iohannis, la bilanțul DNA.