Rectificarea bugetară, pe masa Guvernului
Sănătatea va primi cei mai mulţi bani la prima rectificare bugetară din acest an, bani care vor fi folosiţi pentru plata datoriilor.
Articol de Angela Bârgoan, 03 August 2011, 08:39
Guvernul va lua în dezbatere, miercuri, proiectul primei rectificări bugetare din 2011.
Prima rectificare bugetară din acest an are ca principale obiective plata arieratelor în sectorul de sănătate, asigurarea fondurilor pentru cofinanţarea proiectelor europene, precum şi suplimentarea sumelor destinate proiectelor de investiţii.
Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul va aloca 300 de milioane de lei pentru sănătate la rectificarea bugetară, va păstra 150 de milioane de lei pentru spitale în Fondul de rezervă şi va suplimenta creditele de angajament cu peste 1 miliard de lei pentru medicamente şi alte probleme din sistem.
Alte ministere care vor beneficia de sume importante la actuala rectificare sunt cel al agriculturii, al administraţiei şi internelor şi Ministerul Transporturilor.
Proiectul întocmit de Ministerul Finanţelor prevede bugete suplimentate şi pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru cel al apărării naţionale şi cel al economiei.
Potrivit şefului executivului, proiectul rectificării bugetare va fi promovat în zilele următoare.
Proiectul privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2011, în forma propusă de Ministerul Finanțelor, poate fi consultat pe site-ul ministerului, la adresa : http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/proiect_OGrectificare_bugetdestat_2011.pdf
De asemenea, proiectul privind rectificarea bugetului asigurărilor de stat pe anul 2011, în forma propusă de Ministerul Finanțelor, poate fi consultat pe site-ul ministerului, la adresa :
http://www.mfinante.ro/transparent.html?method=transparenta&pagina=acasa
Rectificarea "va rezolva problema medicamentelor"
Reorganizarea sistemului spitalicesc şi descentralizarea spitalelor sunt punctele bifate de pe agenda reformei în sănătate, de actuala conducere a ministerului, dar problema subfinanţării din ultimii ani creează, în continuare, arierate în sistem.
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a dat asigurări că viitoarea rectificare bugetară va rezolva problema medicamentelor compensate şi a celor gratuite, asigurate prin programele naţionale.