Rectificarea bugetară "nu afectează plata salariilor şi a pensiilor"
Premierul dă asigurări că salariile şi pensiile nu sunt în pericol de rectificarea bugetară, chiar dacă aceasta este una negativă.
Articol de Angela Matei, 31 Octombrie 2013, 08:27
Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, care va fi una negativă.
Deşi vor fi tăiate bugetele celor mai multe ministere şi institutii de stat, premierul Victor Ponta a dat asigurări că rectificarea nu va afecta plata pensiilor, a salariilor şi a prestaţiilor sociale.
La rândul său, ministrul finanţelor publice, Daniel Chiţoiu, a precizat că scenariile pentru bugetul pe 2014 sunt legate de extinderea bazei de impozitare, nu de introducerea de taxe şi impozite noi, şi de îmbunătăţirea colectării.
Creşterea deficitului bugetar la 2,5% din PIB a fost convenită cu FMI şi ceilalţi parteneri internaţionali pentru a putea fi cofinanţate priectele europene.
Premierul Victor Ponta a precizat că de la momentul elaborării bugetului pe 2013 şi până acum, rata de absorbţie a crescut de la 7 la 25% şi între timp au fost deblocate toate programele operaţionale sectoriale.
Pentru a putea beneficia de fondurile europene nerambursabile, statul român trebuie să asigure cofinanţarea acestor proiecte.
Cheltuieli în plus au apărut şi datorită hotărârilor judecătoreşti de anul acesta, în baza cărora executivul trebuie să restituie drepturile salariale tăiate în timpul Guvernului Boc.
În paralel cu aceste cheltuieli suplimentare, veniturile generale au scăzut ca pondere în PIB cu 0,2%.
Ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, a explicat că nu au fost atinse ţintele de colectare pentru perioada iulie-septembrie, însă speră într-o activitate mai bună a Administraţiei Fiscale în ultimul trimestru şi în încasări mai mari.
"Noi sperăm la o revigorare a economiei în acestă ultimă parte a anului şi, de asemenea, o să avem şi o creştere de venituri la bugetul general consolidat ca urmare a încasărilor, sper eu, mai mari, din veniturile la buget datorate atât din impozitul agricol, care, după cum ştiţi, a fost adoptat în luna ianuarie, dar are ca termene de plată 25 octombrie şi 15 decembrie şi, de asemenea, o să mai avem un plus de venituri la bugetul general consolidat din impozitul pe veniturile suplimentare obţinute ca urmare a liberalizării preţului la gaze", a spus Chiţoiu.
Ordonanţa de rectificare prevede o reducere a veniturilor estimate ale bugetului general consolidat cu 3,4 miliarde de lei.