Rectificarea bugetară, adoptată cu amendamentul PSD privind creșterea pensiilor
Au fost acceptate amendamentele PSD care prevăd creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, alocarea a 1,5 miliarde de lei autorităților locale sau majorarea salariilor profesorilor de anul acesta
Articol de Alina Stănuţă, 23 Septembrie 2020, 12:03
Parlamentarii au adoptat rectificarea bugetară pe 2020, cu amendamentul PSD referitor la creșterea cu 40% a punctului de pensie.
Legislativul a aprobat de asemenea și majorarea din acest an a salariilor de bază ale profesorilor.
PNL a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională proiectele adoptate de Parlament.
Voturile în favoarea raportului cu amendamente au venit de la PSD, UDMR și ALDE, în timp ce PNL și USR au votat împotrivă.
Au fost astfel acceptate amendamentele PSD care prevăd creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, alocarea a 1,5 miliarde de lei autorităților locale sau majorarea salariilor profesorilor de anul acesta și nu din 2021.
Într-o intervenție telefonică în plenul Parlamentului, ministrul de finanțe, Florin Cîțu a explicat că majorarea punctului de pensie cu 40% reprezintă un act de agresiune la stabilitatea economică a României, iar PNL se opune prin vot.
Florin Cîţu: Toată lumea se uită astăzi la noi: agenţiile de rating, Comisia Europeană, investitorii toți se uită şi ne judecă și văd cum o grupare vrea să arunce ţara în aer. Vom vota împotriva acestei rectificări bugetare.
USR a susținut de asemenea că, prin rectificarea bugetară în forma amendată de PSD și ALDE, țara este aruncată într-o criză economică.
În replică, social-democrații au susținut că Guvernul are soluții pentru majorarea pensiilor, dar preferă să nu aloce aceste fonduri.
Liderul de grup al PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a declarat că de câteva luni liberalii s-au luat la trântă cu pensionarii, iar cinci milioane de persoane așteaptă acum dreptatea, adică majorarea punctului de pensie.
Alfred Simonis: Înainte de a venit la putere ați anunțat și dumneavoastră, și Guvernul dumneavoastră, și președintele României că se susține și că veți fi implementat această lege, până ați ajuns la putere, după care v-aţi răzgândit. Oamenii pe care dumneavoastră îi numiţi asistați sociali, unii dintre ei probabil că mai au câțiva ani, poate luni, gândiți-vă la asta atunci când veți vota și veți încerca să blocați în continuare bunăstare, măcar pentru câteva luni, ani, pentru acești oameni. Opriți-vă din tunuri, din cheltuielile justificate și veți avea bani.
De partea PSD s-au aflat ALDE și UDMR, cei din urmă declarând că vor vota pentru majorarea pensiilor cu 40% din dorința de a respecta două principii: al consecvenței și el predictibilității.
Liberalii au anunțat în plenul Parlamentului că vor ataca la Curtea Constituțională forma modificată a proiectului privind rectificarea bugetară.