Recensământul generează controverse
Recensământul populaţiei şi locuinţelor din România iscă, chiar din prima zi, neîncredere şi suspiciune faţă de recenzori.
Articol de Sergiu Şteţ, 20 Octombrie 2011, 15:58
Subiectele abordate în chestionare sau garanţia confidenţialităţii sunt printre motivele de îngrijorare sau nemulţumire în ciuda asigurărilor repetate din partea autorităţilor că recensământul urmăreşte exclusiv culegerea de date cât mai complete despre adevărata stare de fapt din România.
Discuţiile legate de recensământ au generat deja controverse în special pe forumurile de pe internet.
Există chiar site-uri şi bloguri care îndeamnă la boicotarea recensământului. Motivele sunt diverse.
Astfel, susţinătorii egalităţii între sexe nu sunt de acord cu faptul că în chestionare va trebui să apară cine este un aşa-numit "cap al familiei".
Vergil Voineagu, preşedinte al INS a explicat că e considerat capul familiei cel care, statistic vorbind, care aduce veniturile cele mai mari în gospodăria respectivă.
"În primul rând, de la el va trebui să culegem nişte informaţii. El bănuiesc că ştie cel mai bine despre locuinţa sau despre modul în care este construită locuinţa, încălzită, dotată ş.a.m.d. O altă teamă a celor care urmează să fie recenzaţi este garantarea confidenţialităţii datelor. Întrebarea este cine le garantează proprietarilor care dau cu chirie locuinţa, dar nu declară la fisc acest lucru, faptul că Administraţia Financiară nu va afla despre chiriaşi", a spus Vergil Voineagu.
Absolut toată această cercetare exhaustivă, care este recensământul, are caracter statistic.
Cum în procesul prelucrării apare ca o dată agregată în care individualitatea se pierde.
Încălcarea confidenţialităţii, atât pentru recenzor, cât şi pentru cel care face prelucrarea se sancţionează nu numai financiar, dar şi penal.
În plus, preşedintele INS, Vergil Voineagu a subliniat că amenzile celor care nu răspund recenzorilor pot fi date doar dacă se demonstrează rea-voinţă.
Amenzile nu pot fi aplicate de recenzori, ci doar de persoanele special desemnate în acest sens de prefecturi şi primării.