Recensământul din 2011 va conţine elemente de bilingvism
Recensământul populaţiei, din luna octombrie, va avea, pentru prima dată în România, elemente de bilingvism, menite să crească încrederea minoritarilor în acest proces, au anunţat reprezentanţii UDMR, la tabăra de vară de la Izvoru Mureşului.
Articol de Angela Bârsan, 07 Iulie 2011, 18:31
Şeful Departamentului pentru Relaţii Interetnice din Guvernul României, secretarul de stat Marko Attila, a afirmat, în cadrul lucrărilor taberei de vară a UDMR, că vor fi folosite formulare ghid, traduse în maghiară, care nu vor fi completate, ci doar vor fi folosite pentru înţelegerea mai bună a întrebărilor.
"Încercăm, anul acesta, să introducem un bilingvism real, prin care să venim în sprijinul populaţiei de limbă minoritară, pentru a avea o mai mare încredere în procesul de recenzare, asta însemnând utilizarea, de exemplu, a unor formulare-ghid, traduse în limba maghiară, pe care le vor folosi recenzorii şi care nu va fi completat; va fi doar înmânat, pentru cei care nu înţeleg esenţele întrebărilor, pentru a putea să se ghideze în darea unor răspunsuri cât mai precise. Alte elemente de bilingvism, de exemplu, constituie selectarea şi recrutarea unor recenzori care cunosc limba maternă, recenzorul comunicând în limba respectivă, cu persoana recenzată, cred că se va putea ajunge la un rezultat mult mai aproape de realitate", a declarat Markó Attila.
Un alt element de noutate îl reprezintă folosirea unor materiale promoţionale şi în alte limbi decât cea română, pe lângă limba maghiară existând semnale din teritoriu că se doreşte traducerea materialelor şi în germană şi sârbă.
De asemenea, recenzorii trebuie să cunoască limba maternă, în zonele în care această limbă se vorbeşte, secretarul de stat Marko Attila fiind de părere că, dacă persoana recenzată va vorbi în limba maternă, "se va putea ajunge la un rezultat cât mai aproape de realitate".
Întrebat dacă există riscul deformării rezultatelor recensământului, şeful Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Markó Attila, a subliniat că nu anticipează aşa ceva, ci, cel mult, erori de recenzare care nu vor afecta cifrele globale.
De aceeaşi părere a fost şi politologul Szekely Istvan, care a afirmat, în timpul lucrărilor taberei de vară, că nu simte o presiune publică şi o încercare de "scădere a numărului maghiarilor", lucru pe care îl consideră "o modificare semnificativă faţă de 1992 sau 2002".
Tabăra de vară a UDMR se va încheia sâmbătă, zi în care va susţine o prelegere fostul preşedinte al Uniunii, Marko Bela.