Recalcularea pensiilor militare, în atenţia Guvernului
Premierul Emil Boc a discutat, luni, la Palatul Victoria, pe tema pensiilor militare cu ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, şi cu cel al muncii, Ioan Boţiş.
Articol de Petruţa Obrejan, 24 Ianuarie 2011, 19:13
Problema recalculării pensiilor militare a fost discutată, luni, şi în şedinţa coaliţiei.
Liderii partidelor aflate la guvernare au stabilit să prelungească termenul de recalculare până la sfârşitul lui 2011.
Reprezentanţii Ministerului Apărării spun că deja s-a format un grup de lucru care va stabili cum se vor recalcula de acum înainte pensiile.
Guvernul susţine că va continua procesul recalculării pensiilor speciale în baza unui alt act, ce urmează să fie elaborat, deoarece consideră că doar aplicarea actului normativ privind recalcularea acestor pensii este contestată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi nu decizia în sine.
După întâlnirea, de duminică seara cu şeful statului, Traian Băsescu, Guvernul a constituit un grup de lucru format din experţi din mai multe ministere, care se vor ocupa de o nouă metodologie pe baza căreia se vor calcula pensiile speciale.
Pensionarii militari apelează la justiţie
Pe lângă protestele care au avut loc, luni, în toată ţara, pensionarii din armată au ales şi calea justiţiei.
Avocatul acestora, Costel Gâlcă, a depus, luni, la Tribunalul Bucureşti aproape 6.000 de dosare ale pensionarilor din armată prin care se contestă decizia Guvernului de a recalcula pensiile speciale, iar alte 6.000 vor urma să fie depuse.
Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, spune că această instanţă este cea mai aglomerată din ţară, iar dacă nu vor primi personal suplimentar, atunci există riscul ca activitatea tribunalului să se blocheze.
"Litigiile personalului fost angajat al MApN sunt toate direcţionate în secţia de litigii de muncă şi de asigurări sociale faţă de obiectul invocat în acţiunile respective. E o secţie care funcţionează cu 20 de judecători în acest moment şi simulările făcute de noi, adăugând aceste cereri la dosarele deja existente şi cu acordarea unor termene scurte, ar duce undeva la o încărcătură de 500 de dosare pe fiecare şedinţă de judecată, ceea ce este imposibil de dus pentru orige magistrat. În momentul de faţă am constituit un nucleu de personal auxiliar care prelucrează toate aceste cereri în evidenţa informatică, în regimul de citare şi de arhivare", a explicat Laura Andrei.
Vicepreşedintele PDL Adrian Videanu a declarat că, în principiu, în două săptămâni ar putea fi gata o nouă hotărâre de guvern care va ţine cont de decizia Curţii de Casaţie şi Justiţie