Reactorul 3 al centralei nucleare Fukushima în incapacitate de răcire
Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurului produs vineri a ajuns la 1.800 de morţi sau dispăruţi şi peste 300 de mii de evacuaţi.
Articol de Alex Olaru, 13 Martie 2011, 10:09
Autorităţile nipone au dublat efectivul pentru intervenţie, însă, pe lângă operaţiunile de salvare, se confruntă cu o altă problemă majoră: un al doilea reactor al centralei nucleare de la Fukushima a intrat în incapacitate de răcire.
În atenţia tuturor este acum reactorul numărul 3 de la Fukushima, unde a apărut o problemă similară cu cea care a provocat sâmbătă explozia la reactorul numărul 1.
Incapacitatea de răcire i-a obligat pe operatorii centralei să elibereze în atmosferă o parte din aburul radioactiv, tocmai pentru a reduce presiunea şi, implicit, riscul unei deflagraţii.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, a confirmat informaţia, dar a precizat totodată că populaţia din zonă nu va fi afectată, deoarece nivelul radiaţilor nu ar pune în pericol viaţa oamenilor.
Cu toate acestea, o agenţie de presă niponă a citat datele oferite de operatorul centralei, conform cărora nivelul radiaţiilor a trecut peste limita de siguranţă.
Risipind orice temere legată de o similitudine între incidentul de la Fukushima şi cel din 1986 de la Cernobâl, Teodor Chirică, membru în conducerea Forului Atomic European a precizat pentru RRA că măsurile luate sunt conform procedurilor standard internaţionale.
"Este scara Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, de la unu la şapte, în care Cernobâlul a fost şapte. Încadrarea patru, după mine, este liniştitoare, pentru că incidentele de o anumită gravitate încep cam de la patru în sus", a explicat Teodor Chirica.
În paralel cu măsurile luate pentru îndepărtarea pericolului, pe care Fukushima îl reprezintă, autorităţile japoneze fac eforturi pentru găsirea celor dispăruţi.
Echipelor de intervenţie li s-au alăturat membri din Statele Unite şi Coreea de Sud, informează BBC.
Rămân în continuare dispăruţi peste 9.000 de locuitori a unei localităţi din zona lovită de valurile seismice.
Japonia a fost lovită vineri dimineaţă de un cutremur devastator cu magnitudinea de 8,9 pe Richter.
Seismul a provocat valuri tsunami, care au atins în unele locuri şi 10 metri.
Până acum s-au înregistrat sute de replici, peste 20 dintre ele cu magnitudinea peste 6 pe Richter.