Reacţiile partidelor la discursul preşedintelui în Parlament
PSD şi PNL au părăsit plenul Parlamentului, iar discursul preşedintelui Traian Băsescu a stârnit reacţii contradictorii in Parlament.
Articol de Alexandra Cristea, 22 Septembrie 2010, 08:54
Social-democraţii nu au dorit sa comenteze discursul preşedintelui, căruia i-au reproşat ca nu a luat atitudine faţă de ceea ce ei numesc "frauda prin care a fost adoptata Legea pensiilor".
Preşedintele PSD Victor Ponta susţine ca de aceea şeful statului nu mai este decât preşedintele PD-L.
"Domnul Traian Basescu ar fi avut şansa să redevină preşedintele României, să ia atitudine şi să îndrepte frauda comisă de Roberta Anastase, să ceară Parlamentului Romaniei, ca instituţie fundamentală a României, a ţării şi a democraţiei, să reia discuţiile pe tema Legii pensiilor, anunţând foarte clar, prin puterile pe care Constituţia i le dă, că nu va promulga o lege adoptata prin fraudă şi că atunci cand o lege vizează drepturile şi vizează şi afectează drepturile a şase milioane de români, obligaţia unei persoane aleasă în funcţia de preşedinte al României ar fi aceea de a-i apăra pe oameni şi nu de a-i apăra pe Roberta Anastase şi pe deputaţii care au fraudat acest vot", a afirmat Victor Ponta.
PC: Preşdintele nu mai are nimic nou de spus
Liderii Partidului Conservator susţin că din acest motiv au recurs la una dintre puţinele forme de protest pe care le mai are Opoziţia la dispoziţie.
"Dacă preşedintele este nemulţumit faţă de ce s-a întâmplat marţi în Parlamentul României, am un singur mesaj pentru dânsul: să meargă în Piaţa Universitatii, acolo unde a promis ca se duce in fiecare an, să dea raportul în faţa populaţiei să-şi să vadă care este reacţia populaţiei vizavi de realizările măreţe pe care vrea să le prezinte", susţine preşedintele PC, Daniel Constantin.
PNL: Discursul preşedintelui a fost plictisitor
Liberalii au fost primii care au anunţat că nu vor participa la şedinta comuna.
Ei spun că discursul preşedintelui a fost unul plictisitor şi au avut dreptate să nu participe.
"A arătat, prin acest discurs, că am avut dreptate sa nu participăm. Preşedintele Traian Basescu nu mai are demult ce să spună României. Preşedintele susţine frauda. Un preşedinte ales prin fraudă electorală nu poate decât să sustină o fraudă parlamentară", a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu.
PDL apreciază discursul preşedintelui, drept unul "lucid"
De cealata parte, deputatul PD-L Sever Voinescu consideră că preşedintele Basescu a avut un discurs lucid.
"Ca întotdeauna, a fost un discurs extrem de lucid. Mie mi se pare că tipul ăsta de abordare este cea mai sănătoasă pentru o Romanie în criză şi mai ales pentru o Românie care este complet copleşită, o Românie copleşită de fel de fel de idei, zvonuri, păreri, alarme, panică, miros de pucioasă şi aşa mai departe. Privirea lucidă în aceste momente este singura noastra şansă şi, din punctul meu de vedere, ăsta a fost discursul preşedintelui", susţine Sever Voinescu.
UDMR: Discurs contradictoriu al preşdintelui în Parlament
Senatorul UDMR György Frunda aprecia ca mesajul şefului statului a fost unul contradictoriu si pesimist.
"A fost un discurs complex, cu elemente contradictorii, cu o parte care nu-şi avea locul - cu atacarea Guvernului din 2008, cu putine soluţii concrete pe 2010, 2011, 2012 şi cu încercarea de convingere a tuturor ca trebuie sa o ducem mai rău", a declarat György Frunda.
Minorităţile naţionale: Preşdintele Băsescu a avut un discurs realist
Liderul minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian caracteriza discursul drept unul realist.
"A fost un discurs realist, pentru că situaţia economică este asta care este, nu a fost prezentată în detaliu în discurs si nu ştiu de ce. Poate ar fi fost bine să fie o prezentare foarte detaliată a ei. Sunt o gramadă de lucruri care în discurs au fost puse corect, dar de la linii foarte generale de acţiune, pâna la realitate, într-o ţară ca România, distanţa poate fi atat de mare încat ele pe parcurs sa se distorsioneze şi sa devină cu totul altceva", a spus Varujan Pambuccian.
În fine, purtatorul de cuvant al independentilor, Valeriu Steriu, spune ca mesajul presedintelui Basescu a fost unul echilibrat, care invită la maturitate politică.
Preşdintele Traian Băsescu: România are nevoie de un nou acord cu FMI
Preşdintele României, Traian Băsescu, s-a adresat , marţi, Parlamentuluii, făcând o analiză a situaţiei României în acest moment.
Şeful statului a atras atenţia în discursul rostit în faţa camerelor reunite ale Parlamentului că România nu mai poate împrumuta bani numai pentru consum şi că este nevoie de fonduri pentru investiţii.
În acest context, Traian Băsescu a anunţat că anul viitor România va trebui să semneze un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional.