Reacții privind evaluarea negativă a Agenției de rating Moody's
Vineri, Agenţia de rating Moody's a scăzut perspectiva economică a României de la stabilă la negativă.
Articol de Ciprian Sasu, 26 Aprilie 2020, 15:02
Ministrul finanţelor publice, Florin Cîţu, afirmă că va face tot ce e posibil ca la următoarele evaluări ale agentiilor de rating România să revină la perspectivă stabilă.
Declaraţia a fost făcută după ce, vineri, Agenţia de rating Moody's a scăzut perspectiva economică a României de la stabilă la negativă.
Decizia organismului internaţional a provocat o serie de reacţii în spaţiul public românesc.
Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, spune că nu e totul pierdut şi că are comunicări zilnice cu investitori şi pieţe internaţionale, cărora le garantează că va continua să administreze finanţele românilor cu precauţie şi responsabilitate. Demnitarul a ţinut să sublinieze că toate agenţiile de rating au făcut o distincţie clară între modul în care au fost administrate finanţele publice şi cel pe care l-a implementat actuala guvernare.
Şi fostul ministru al finanţelor, Eugen Teodorovici, a avut o reacţie pe această temă.
El a scris pe o reţea de socializare că investitorii vor percepe acum România ca pe o ţară mult mai riscantă şi ne vom împrumuta la costuri mult mai mari.
Fostul demnitar menţionează că, potrivit Moody's, România va avea o scădere economică de 5%, mai mult decât estimează specialiştii actualului guvern. Ieri, Consiliul Fiscal estima că în 2020 România va avea un deficit de 7,45% din PIB, pe baza scenariului macroeconomic asumat de guvern.
Organismul, care are rol de consiliere, consideră că scenariul macroeconomic fundamentat de executiv, construit pe un declin al Produsului Intern Brut real cu 1,9% este foarte optimist.
În situaţia unei contracţii mai severe a activităţii economice, acesta ar putea depăşi chiar 10% din PIB, menţionează Consiliul Fiscal.
Agenţia de evaluare financiară Moody se aşteaptă ca deficitul guvernamental al României să ajungă la 7,7% din PIB în 2020.
Cauzele sunt puse pe seama deteriorării echilibrului fiscal şi al declinului economiei, anticipat la 5%.