Reacţii la Raportul Comisiei Europene privind MCV-ul
Autorităţile de la Bucureşti îşi doresc să încheie Mecanismul de Cooperare şi Verificare prin care Comisia Europeană monitorizează România şi Bulgaria la capitorul Justiţie de la 1 ianuarie 2007, de când cele două ţări au devenit membre ale Uniunii Europe
Articol de Iulia Gherman, 26 Ianuarie 2017, 09:10
Guvernul a anunţat va continua să ţină seama de recomandările conţinute în raport, inclusiv de cele care vizează acţiuni în derulare, cum este Strategia Naţională Anticorupţie.
Guvernul apreciază că raportul Comisiei Europene indică o perspectivă clară de finalizare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a declarat că executivul va continua să lucreze cu reprezentanţii Comisiei pentru a limita caracterul general al unor recomandări care nu reflectă întocmai progresele României şi pentru ca raportarea să aibă la bază obiectivele iniţiale ale MCV.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu s-a declarat, însă, nemulţumit de menţinerea monitorizării, deşi raportul subliniază progresele ireversibile ale României în lupta anticorupţie.
"Voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să cooperăm în cadrul MCV. Dacă acest mecanism este destinat să continue numai în ceea ce priveşte România, atunci eu propun ca în cadrul Comisiei Europene să se ia notă de acest punct de vedere, pentru că nu facem decât să aplicăm un tratament discriminatoriu. A devenit un mecanism politic, prin care România este tratată ca o ţară de mâna a doua", a spus Călin Popescu-Tăriceanu.
Liderul USR, Nicuşor Dan, a criticat poziţia exprimată de preşedintele Senatului.
"MCV este o oglindă pe care partenerii noştri occidentali ne-au pus-o pe procesul de justiţie extins la funcţionarea instituţiilor şi aşa cum chiar domniile lor apreciază că justiţia nu funcţionează la parametrii optimi, că instituţiile nu funcţionează la parametrii optimi, avem nevoie de un raport exterior care să ne spună pe unde suntem", a spus N icuşor Dan.
La rândul său, liderul PNL, Raluca Turcan, a declarat, pe o reţea de socializare, că Mecanismul ar fi, probabil, ridicat mai repede dacă PSD şi ALDE s-ar abţine de la subminarea justiţiei şi că planul coaliţiei aflată la putere de a-i face scăpaţi pe protejaţii politic nu este benefic pentru România.