Reacții în lanț pe scena politică după punerea sub învinuire a premierului
Punerea sub învinuire a premierului şi cererea de demisie formulată de preşedinte au produs imediat reacţii pe scena politică românească.
Articol de Andrei Şerban, 06 Iunie 2015, 08:56
După ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului, Partidul Naţional Liberal a cerut şi el demisia lui Victor Ponta.
Prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu a precizat că liberalii sunt alături de şeful statului în acţiunea sa politică de a reda demnitatea României şi a cetăţenilor ei.
"Dacă Victor Ponta se gândeşte puţin la România şi nu pune înainte propriile interese şi interesele Partidului Social Democrat pleacă prin demisie din funcţie astăzi", a susținut Cătălin Predoiu.
Şi preşedintele PMP, Eugen Tomac, a cerut demisia lui Victor Ponta deoarece acesta este cercetat pentru fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru.
PSD: Nu există niciun motiv pentru ca Ponta să demisioneze
În schimb, PSD şi-a susţinut liderul.
Purtătorul de cuvânt, social democrat, Gabriela Firea a afirmat că Victor Ponta conduce un guvern legitim şi că nu există nici un motiv legal şi constituţional care să justifice demisia sa din funcţia de premier.
"Parlamentul va analiza şi va vota în ce măsură premierul trebuie sau nu să se retragă de la conducerea cabinetului în urma acţiunii întreprinse de DNA. De asemenea, este important de reţinut faptul că domnul Ponta are calitatea de suspect în dosarul senatorului Şova, nefiind sub urmărire penală", a spus Gabriela Firea.
UNPR și cu Ponta, și cu Iohannis
Într-un comunicat de presă UNPR arată că opţiunea sa a fost şi va rămâne aceea de a continua guvernarea şi parteneriatul politic corect atât cu premierul Victor Ponta cât şi cu preşedintele Klaus Iohannis şi nu va comenta decizia DNA privind începerea urmăririi penale împotriva lui Victor Ponta.
Acuzațiile DNA
Premierul Victor Ponta este urmărit penal de procurorii anticorupţie în dosarul Şova.
Victor Ponta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii susţin că în calitate de avocat, în perioada octombrie 2007-decembrie 2008, Victor Ponta a beneficiat de o sumă de peste 180 de mii de lei, în temeiul unei convenţii fictive încheiată cu Societatea de avocatură a lui Dan Şova, precum şi de folosinţa gratuită a unui autoturism achiziţionat de aceeaşi societate.
Procurorii susţin de asemenea, că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Victor Ponta pentru trei infracţiuni de conflict de interese, fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru.
Concret, premierul este acuzat că în urma foloaselor necuvenite primite de la Dan Şova, l-ar fi numit pe acesta în diferite funcţii în guvern.