Reacţii după avizul negativ dat de CSM pe legile justiţiei
Preşedintele României a transmis, prin purtătorul său de cuvânt, că deşi avizul CSM este consultativ, decizia Consiliului nu poate fi ignorată de Guvern şi de Parlament.
Articol de Radiojurnal, 29 Septembrie 2017, 06:51
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat, într-un interviu televizat, că votul negativ dat de CSM era previzibil şi că, în opinia sa, exprimă dorinţa magistraţilor de a nu renunţa la privilegiile actuale.
La rândul său, preşedintele României a transmis, prin purtătorul său de cuvânt, că deşi avizul CSM este consultativ, decizia Consiliului nu poate fi ignorată de Guvern şi de Parlament.
"Președintele României a luat act de evaluarea CSM, care este identică cu propria sa analiză. Pre?edintele apreciază că CSM, în calitate de garant al independenței justiției, a evaluat în detaliu și cu mult profesionalism propunerile ministrului justi?iei înainte de a le respinge. Chiar dacă acest aviz este unul consultativ, Guvernul și Parlamentul nu au cum să ignore acest semnal clar venit din partea CSM", a spus Mădălina Dobrovolschi.
Şi liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că Executivul ar trebui să renunţe la toate prevederile din proiectul de lege care încalcă independenţa justiţiei şi a enumerat câteva dintre ele.
"Suntem împotriva subordonării Inspecţiei Judiciare către ministrul justiţiei, suntem împotriva încălcării autonomiei procurorului de caz, prin acordarea dreptului şefului ierarhic de a anula o decizie, o rezoluţie a procurorului de caz, nu numai pe motive de legalitate, ci şi pe motive de temeinicie, şi de asemenea, sjuntem împotriva înfinţării unui departament la nivelul Parchetuilui de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care să se ocupe în mod special de eventualele infracţiuni de corupţie, săvârşite de magistraţi", a susținut Ludovic Orban.
Asociaţia Magistraţilor din România a criticat, însă, avizul negativ dat de CSM propunerilor de modificare a legilor justiţiei. Asociaţia arată, într-un comunicat, că în aceste condiţii punctele de vedere trimise din ţară Consiliului nu vor mai putea fi susţinute în faţa legiuitorului.