Războiul din Ucraina: cozi la graniţele cu România
Multe familii se despart chiar în vamă, cu lacrimi în ochi, pentru că bărbaţii apţi de luptă nu mai au voie să părăsească ţara.
Articol de Radiojurnal, 26 Februarie 2022, 15:45
RRA: În a treia zi a invaziei ruse, ucranienii fac cozi şi astăzi la graniţele cu România.
Multe familii se despart chiar în vamă, cu lacrimi în ochi, pentru că bărbaţii apţi de luptă nu mai au voie să părăsească ţara.
Sunt toate poveşti triste, precum cea pe care a aflat-o Andreea Marin de la Anda Porumb.
Românca încearcă prin toate mijloacele să îşi aducă prietenii ucrainieni la noi în ţară.
Face apel şi la autorităţi, în condiţiile în care capul familiei este insulinodependent şi externat ieri dintr-un spital din Kiev, după o dublă pneumonie.
Anda Porumb:Sunt disperaţi. Am colegă de la locul meu actual de muncă pe care încercăm în acest moment să o aducem în România, să o ajutăm şi în privinţa soţului ei, care este insulinodependent, dar intră sub incidenţa legii marţiale. Am reuşit să fac rost de insulină. Aştept răspunsuri în acest moment de la nişte persoane apropiate oficialilor ucrainieni, poate reuşim să obţinem o dispensare, ca el să poată să plece. Omul mare are insulină pentru 10 zile. În acest moment, hotărârea este luată ca tatăl ei să o aducă pe ea şi pe copil la Sight, noi să o preluăm de la Sighet şi tatăl ei se întoarce, pentru că şi tatăl este sub incidenţa legii marţiale. Cumva tot la mila grănicerilor apelăm, la umanitate lor, măcar să-i dăm insulina tatălui, dacă nu reuşim să-l aducem şi pe soţul ei.
54 de cetățeni ucraineni au cerut azil în România
54 de cetățeni ucraineni au cerut azil în România, de la invadarea țării vecine de trupele rusești.
Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională - informează Ministerul Afacerilor Interne.
Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.