Rata vaccinării în România scade sub 90%
Radio România desfăşoară o campanie "Vaccin pentru viaţă", cu scopul informării populaţiei cu privire la imunizarea prin vaccinare şi impactul asupra sănătăţii publice.
Articol de Radio România, 02 Iunie 2015, 08:08
În România, rata vaccinării a scăzut sub 90%, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o imunizare de peste 95 de procente, pentru că astfel ar fi protejate şi persoanele nevaccinate şi cele care nu reacţionează la vaccin.
Unii părinţi refuză să-şi vaccineze copiii de teama efectelor secundare, iar campania pe care o desfăşoară în această săptămână Radio România analizează această problemă şi oferă toate informaţiile corecte şi obiective.
În rubrica de sănătate de astăzi din emisiunea "La minut", medicul Sandra Alexiu, membru în Comitetul Naţional de Vaccinologie al medicilor de familie, explică faptul că orice imunizare se face după un examen amănunţit privind starea de sănătate a copilului.
"Înainte de a fi vaccinat, un copil este întotdeauna supus unui examen de bilanţ amănunţit din cap până în tălpi, un control clinic plus o anamneză, care ne arată dacă a fost în contact cu alţi copii, cu alte boli sau adulţi care au alte boli şi care ar putea declanşa în viitorul apropiat o astfel de boală. În general, vaccinurile se pot amâna, pentru că există un interval în care le poţi face şi o amânare în astfel de situaţii este benefică atunci când medicul consideră, dar trebuie să fie o decizie luată de medic, după consult, împreună cu părintele care trebuie informat cu privire la acest lucru", susţine Sandra Alexiu.
Campania naţională de informare "Vaccin pentru viaţă", iniţiată de Radio România, se desfăşoară până vineri pe toate posturile societăţii.