Rata de absorbţie a fondurilor UE "a depăşit nivelul de 25%"
Rata României de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 25%, anunţă Ministerul Fondurilor Europene. Consiliul Fiscal, însă, avertizează că ne aflăm la mai puţin de jumătate din ţinta pentru 2013 pentru veniturile din fonduri europene.
Articol de Flori Doman, 30 Octombrie 2013, 16:04
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, anunţă că rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a depăşit nivelul de 25%, suma solicitată Comisiei Europene pentru a fi rambursată României în actuala perioadă de programare ajungând la peste 4,9 miliarde de euro.
"În acest an România a solicitat Comisiei Europene rambursarea a peste 2 miliarde de euro, fapt care a fost posibil datorită măsurilor luate pentru asigurarea sumelor necesare pentru plata beneficiarilor şi deblocării tuturor programelor operaţionale. În perioada imediat următoare trebuie accelerat ritmul în care solicităm noi rambursări de sume Comisiei, ceea ce va fi posibil doar dacă beneficiarii implementează cât mai repede proiectele, iar instituţiile statului din sistem procesează în cel mai scut timp documentele necesare", a spus ministrul Eugen Teodorovici, într-un comunicat de presă.
În perioada 1 ianuarie - 28 octombrie, prin Programul Operaţional Regional, au fost solicitate spre rambursare Comisiei Europene fonduri în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare sumă solicitată prin intermediul unui program.
Potrivit comunicatului MFE, pe locurile următoare din punct de vedere al valorii fondurilor solicitate spre rambursare în acest an se clasează Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în cadrul căruia s-a cerut returnarea a peste 484 milioane de euro, respectiv Programul Operaţional Sectorial Mediu pentru care au fost transmise documente pentru rambursarea a peste 456 milioane de euro.
Consiliul Fiscal: Suntem sub jumătatea ţintei pentru 2013
Consiliul Fiscal apreciază că modul în care s-a desfăşurat execuţia bugetară din 2013 pune sub semnul întrebării relevanţa regulilor bugetare şi angajamentul faţă de disciplina fiscală, pune în pericol încadrarea deficitului în nivelul de 3% din PIB şi alterează semnificativ perspectivele pentru bugetul din 2014.
Şi la momentul operării primei rectificări bugetare, Consiliul Fiscal a avertizat că existau deja suficiente elemente care indicau că estimarea veniturilor bugetare pentru finalul anului era una lipsită de prudenţă.
În ceea ce priveşte a doua rectificare bugetară, Consiliul atrage atenţia că, pentru încadrarea în limitele plafonului de deficit, Guvernul va fi nevoit să procedeze la creşterea fiscalităţii.
"Uitaţi-vă cât de greu s-a produs această rectificare bugetară şi cu ce reduceri de cheltuieli s-a produs ea. Imaginaţi-vă că 2014 ar trebui să aducă o reducere a deficitului bugetar; nu ştiu de unde o scoatem în momentul de faţă. Deci, vor fi măsuri aşa-numite discreţionare care se vor lua în perioada următoare, să vedem de ce natură vor fi ele, dar cert este că s-a reaşezat pe masa discuţiei o nouă modificare sau noi modificări potenţiale de taxe şi impozite", a spus preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
În acelaşi timp, declaraţiile de cheltuieli transmise în acest an pentru Programul Operaţional Sectorial Transport însumau circa 373 milioane de euro la data de 28 octombrie.