Raportul privind rectificările bugetare din 2016, retrimis în comisii
Plenul reunit al Parlamentului a decis prin vot retrimiterea la comisiile de buget- finanţe a raportului privitor şa rectificarea bugetului de stat de către Guvernul Cioloş.
Articol de Radiojurnal, 22 Martie 2017, 12:46
Senatul şi Camera Deputaţilor au decis astăzi prin vot retrimiterea la comisiiile de buget finanţe a raportului cu privire la ancheta parlamentară pentru verificarea condiţiilor în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat, din lunile august si noiembrie 2016, de către Guvernul României.
Întoarcerea raportului la comisii s-a făcut la solicitarea grupurilor parlamentare PSD care vor să fie anchetată şi legalitatea utilizării unor derogări de la Legea responsabilităţii fiscale.
Social-democraţii susţin că Guvernul Cioloş a modificat anumite plafoane de cheltuieli fără să fi avut acoperirea legală necesară.
Totodată, liderul deputatilor PSD, Marcel Ciolacu, a cerut ca viitorul raport să precizeze şi persoanle care au dispus aceaste măsuri.
Au votat împotriva retrimiterii la comisii parlamentarii PNL, USR şi PMP care, de altfel, nu au fost de acord nici cu primele concluzii ale documentului.
Opoziţia consideră că este un demers populist şi demagogic şi că o comisie de anchetă parlamentară nu ar trebui folosită pentru jocuri politice.
Anterior deciziei de retrimitere, concluziile comisiilor pentru buget-finanţe au fost totuşi dezbătute peste 30 de minute.
Potrivit raportului prezentat în plen, la data aprobării de către Guvernul Cioloş a celor două rectificări, nivelul încasărilor era sub cel prognozat şi nu se justifica o rectificare bugetară pozitivă nici în iunie, nici în noiembrie 2016.
Opoziţia a subliniat, în schimb, că astfel de rectificări bugetare au fost făcute şi de alte guverne, fiind o practică a ultimilor 15 ani.
Aşadar, subiectul revine pe agenda comisiilor de specialitate, informează reporterul RRA, Angela Matei.
De asemenea, la aceeaşi reuniune, cu unanimitate de voturi plenul reunit al Parlamentului a decis vacantarea postului de director al Serviciului de Informaţii Externe.
Hotărârea adoptată de plenul Parlamentului mai prevede şi că se ia act de demisia înaintată de Mihai Răzvan Ungureanu din această funcţie.
Redactorul RRA, Alina Stănuţă reaminteşte că Mihai Răzvan Ungureanu a înaintat preşedintelui României demisia în septembrie anul trecut.