Raportul pe Justiţie: România a făcut progrese în numeroase domenii
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, prezintă, la Bruxelles, Raportul pe Justiţiei din cadrul Mecanismelor de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria.
Articol de Simona Mihăescu, 22 Ianuarie 2014, 09:55
UPDATE ►România a făcut progrese în ceea ce priveşte funcţionarea instituţiilor din domeniul judiciar, însă legislaţia anticorupţie trebuie să le fie aplicată tuturor, în mod echitabil - arată Raportul privind situaţia justiţiei din România, prezentat, miercuri, la Bruxelles.
►Bilanţul instituţiilor cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate a rămas pozitiv, în ciuda unor circumstanţe uneori dificile.
►Legislaţia anticorupţie trebuie să le fie aplicată tuturor, în mod echitabil.
►Raportul conţine o serie de recomandări pentru vitor. România trebuie să se asigure că viitorul Cod de conduita pentru parlamentari trebuie să conţină referinţe pentru ca parlamentarii să respecte independenţa justiţiei.
►România trebuie să restructureze sistemul de instanţe.
►Această evaluare arată că, de la ultimul raport în cadrul MCV, România a făcut progrese în numeroase domenii, potrivit Comisiei Europene.
►Bilanţul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate a rămas pozitiv, în ciuda unor circumstanţe uneori dificile.
►Adoptarea unor modificări legislative necesare şi de mult aşteptate, au continuat, iar spiritul de cooperare dintre instituţiile judiciare şi Ministerul Justiţiei contribuie la soluţionarea problemelor de ordin managerial.
►De menţionat că situaţia a beneficiat de atmosfera mai calmă din punct de vedere politic din ultimii ani.
►Cu toate acestea, persistă preocupările legate de independenţa sistemului judiciar şi sunt multe exemple de rezistenţă la acţiunile în materie de integritate şi anticorupţie.
Raportul integral
►Modificarea expeditivă şi netransparentă a Codului penal în decembrie 2013 a stârnit o preocupare generală, fiind privită ca o atingere adusă sistemului de combatere a corupţiei şi de promovare a integrităţii, deşi Curtea Constituţională a demonstrat funcţionarea sistemului de control şi echilibru, şi a declarat această modificare neconstituţională.
►În privinţa capitolul important al numirilor în posturi-cheie, avem o imagine de ansamblu mixtă, anumite proceduri s-au desfăşurat în mod deschis, transparent şi vând drept fundament, meritelor, în timp ce altele pot face obiectul unor critici din motive legate de interferenţe politice.
►În ansamblu, imaginea are consecinţe asupra măsurii în care procesul de reformă din Romania poate fi considerat durabil, iar evoluţiile pozitive, ireversibile.
►Comisia consideră că procesul de monitorizare din cadrul MCV, oportunităţile oferite de fondurile UE şi angajamentul constructiv al Comisiei şi al unui număr mare de state membre continuă să fie un sprijin valoros pentru reforma din România.
►Comisia invită România să continue şi să consolideze progresele realizate în ceea ce priveşte recomandările sale în materie de reformă a sistemului judiciar, de integritate şi de luptă împotriva corupţiei.
►Următorul Raport va fi publicat peste aproximativ un an.