Raportul MCV: România este pe drumul cel bun şi trebuie să rămână astfel!
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a declarat în această după amiază, de la Bruxelles, că "România este pe drumul cel bun şi trebuie să rămână astfel".
Articol de Politica Romaneasca, 28 Ianuarie 2015, 15:08
Corespondentul RRA, la Bruxelles, a mai precizat că , înaltul oficial european, a făcut, în urmă cu puţin timp, referiri la conţinutul raportului în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a cărui prezentare oficială are loc, la Bruxelles.
"România este pe drumul cel bun şi trebuie să rămână pe această cale. Combaterea corupţiei reprezintă în continuare cea mai mare provocare şi principala prioritate. Salutăm progresele înregistrate pe parcursul anului trecut, care vor trebui confirmate în 2015. Încrederea românilor în sistemul judiciar, în general, şi în urmărirea penală a cazurilor de corupţie, în special, a sporit, pe fondul unei creşteri a nivelului de profesionalism al sistemului judiciar în ansamblul său", a subliniat oficialul CE, citat într-un comunicat.
Frans Timmermans arăta ca, la acest moment, combaterea corupţiei rămâne cea mai mare provocare şi cea mai mare prioritate pentru România şi salută progresele realizate pe parcursul anului trecut, atrâgând atenţia că acestea trebuie să fie confirmate în 2015, transmite corespondentul RRA.
Comisia Europeană a publicat Raportul privind progresele realizate de România, în 2014, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare vizând consolidarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.
Comisia Europeana salută cooperarea constructivă pe care a avut-o anul trecut cu autorităţile române. Raportul de monitorizare arată că există un consens pentru reforme şi că acestea au evoluat semnificativ.
Preşedintele Iohannis salută Raportul MCV privind progresele României
Preşedintele României, Klaus Iohannis, salută faptul că noul raport al Comisiei Europene este unul predominant pozitiv, care arată că progresele identificate în raportul precent s-au consolidat semnificativ.
Şeful statului anunţă în acelaşi timp că a luat notă de observaţiile critice din raport, printre care cele referitoare la reticenţa Parlamentului de a aplica decizii finale ale Curţii Constituţionale, la respingerea de către Parlament a unor cereri de ridicare a imunităţii pentru parlamentari şi la lipsa unor reguli clare care să asigure aplicarea rapidă a prevederilor constituţionale privind suspendarea miniştrilor puşi sub acuzare sau a parlamentarilor care fac obiectul unei decizii negative de integritate sau a unei condamnări de corupţie.