Raportul MCV pentru România, publicat la începutul lui 2014
DNA este menţionat de Comisia Europeană în toate rapoartele sale ca una dintre instituţiile cele mai eficiente în termeni de îndeplinire de către România a condiţionalităţilor din MCV, susţine purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.
Articol de Sorin Croitorescu, 08 Octombrie 2013, 16:38
Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi dat publicităţii la începutul anului 2014, cel mai probabil în luna ianuarie, a anunţat, la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.
Mark Gray a confirmat că a primit numeroase sesizări de la organizaţii neguvernamentale în legătură cu situaţia de la DNA, dar a precizat că executivul european nu comentează cazurile individuale.
"Ce pot să spun în numele Comisiei Europene este foarte simplu. DNA este menţionat de Comisia Europeană în toate rapoartele sale ca una dintre instituţiile cele mai eficiente în termeni de îndeplinire de către România a condiţionalităţilor din MCV", a subliniat Mark Gray, adăugând că DNA a avut un "bilanţ solid de independenţă şi de obiectivitate".
Comisia Europeană va analiza întreaga situaţie a DNA în următorul raport MCV, a mai spus Mark Gray.
"În contextul dezbaterii în curs din România în ceea ce priveşte procedurile şi numirile, ne-am exprimat foarte clar poziţia în rapoarte. Comisia Europeană nu va comenta asupra unor numiri individuale, procurori individuali, nu este rolul nostru. Dar, în viitorul său raport, Comisia va analiza cu siguranţă întreaga situaţie a DNA, aşa cum facem mereu şi o vom face iarăşi la începutul anului următor", a adăugat purtătorul de cuvânt.
România aştepta ca raportul Comisiei Europene să fie prezentat înainte de luna decembrie, deoarece pe 4 şi pe 5 decembrie va avea loc o reuniune a miniştrilor europeni de justiţie şi afaceri interne la care Bucureştiul aşteaptă o decizie privind aderarea la Spaţiul Schengen.
Raportul ar fi fost necesar pentru ca acele ţări care leagă aderarea României la Spaţiul Schengen de raportul Comisiei Europene privind justiţia să nu amâne din nou o decizie referitoare la intrarea în Spaţiul Schengenl motivând lipsa acestui document al Comisiei Europene.