Raportul FMI: România, vulnerabilă la şocuri externe
România rămâne vulnerabilă la şocuri externe, iar obstacolele privind reformele structurale au împiedicat perspectivele de creştere pe termen lung, arată Fondul Monetar Internaţional, în cel mai recent raport referitor la ţara noastră, publicat vineri.
Articol de Ani Sandu, 04 Octombrie 2013, 18:56
Potrivit experţilor FMI, noul program economic trebuie să fie axat pe trei piloni:
►să aibă ca ţel păstrarea câştigurilor macroeconomice ale programului precedent
►să asigure fonduri de rezervă
►să promoveze reforme orientate spre creştere
Fondul Monetar Internaţional a aprobat săptămâna trecută un nou acord preventiv cu România în valoare de două miliarde de euro.
Fondul Monetar Internaţional notează că România a făcut progrese în anumite domenii, cum ar fi reducerea datoriilor vechi şi liberalizarea preţului energiei, dar subliniază că în alte domenii evoluţia a fost mică, aminteşte corespondentul RRA.
FMI menţionează în acest sens domeniul transporturilor şi implicarea sectorului privat în energie.
În ceea ce priveşte reforma companiilor de stat, deşi au fost aprobate iniţiative legislative importante, punerea în practică a legilor a dezamăgit, se arată în raport.
Fondul observă presiuni în creştere pentru adoptarea unor măsuri populiste şi spune că autorităţile de la Bucureşti nu trebuie să cedeze acestor presiuni.
Astfel de măsuri ar putea da înapoi reforme anterioare dificile sau să creeze noi riscuri.
Deşi există un sprijin politic larg pentru acordul României cu FMI, priorităţile divergente din coaliţie vor testa probabil hotărârea guvernului, scriu experţii Fondului.
Aceştia consideră că există oportunitatea de a face progrese privind reformele, având în vedere că nu sunt alegeri până la jumătatea anului viitor.
FMI notează şi că, după o perioadă relativ calmă, tensiunea politică pare să fie în creştere din nou, după cum reiese din declaraţiile referitoare la politici economice ale premierului şi preşedintelui.
În plus, pe măsură ce reformele structurale vor fi mai profunde, interesele din domeniu vor testa hotărârea autorităţilor.
Pentru a ţine în frâu aceste presiuni, probabil va fi nevoie de implicarea activă la cel mai înalt nivel pentru punerea în practică a programului, se mai arată în raport.