Raportul Comisiei Europene, interpretat diferit de putere şi opoziţie
Premierul Victor Ponta spune că raportul Comisiei Europene reflectă în mod corect situaţia actuală a României, cu progrese semnificative faţă de anii crizei economice. În replică, PNL acuză puterea că a adus România între ţările cu dezechilibru economic.
Articol de Politica Romaneasca, 26 Februarie 2015, 14:49
Premierul a adăugat că este nevoie de măsuri pe care trebuie să le ia în perioada următoare pentru stabilizare macro-economică, acesta menţionând că în situaţie similară cu România, se găsesc şi alte state membre UE:, cum ar fi: Belgia, Olanda sau Marea Britanie.
Opoziţia acuză în schimb Guvernul că a reuşit să rupă definitiv relaţia cu oficialii Comisiei, după ce România a fost plasată între ţările cu dezechilibre economice.
Într-un comunicat de presă, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu susţine că Statul Român va primi cu 10 la sută mai puţini bani europeni pentru proiectele publice, pentru că nu a semnat o nouă scrisoare de intenţie cu finanţatorii internaţionali.
"Suntem de fapt martorii primei riposte din partea Comisiei Europene, după modul lipsit de diplomaţie în care Executivul condus de Victor Viorel Ponta a purtat, în ultimul an, negocierile cu oficialii FMI şi CE în acordul pe care România încă îl are", susţine Predoiu.
Acesta este de părere că "în comunicatul de presă trimis ieri, Comisia Europeană recunoaşte şi dă de înţeles că actualul acord e ca şi nul, motiv pentru care ţara noastră nu mai beneficiază de tratament special din partea autorităţilor europene".
"Premierul Victor Ponta şi miniştrii săi au reuşit să rupă definitiv relaţia specială pe care ţara noastră o avea cu oficialii Comisiei Europene. Iar acest gest necugetat va costa bugetul de stat milioane de euro", mai spune liderul PNL.
"Oficialii misiunii FMI şi CE, au venit, de mai bine de un an, la Bucureşti ca să fie trimişi acasă cu coada între picioare. Tot de mai bine de un an nu au mai fost agreate scrisori de intenţie, la finalul fiecărei misiuni. Circul şi scandalul caracteristic manierei de negociere a lui Victor Viorel Ponta au predominat şi în discuţiile cu experţii străini. Iar de pierdut au românii şi bugetul de stat", se mai arată în comunicatul de presă.
Comunicatul Comisiei Europene precizează, în privinţa României:
"România înregistrează dezechilibre macroeconomice care necesita monitorizare şi acţiuni la nivel de politic. În cursul celor trei programe consecutive cu UE şi FMI dezechilibrele externe şi interne au fost reduse în mod semnificativ. Cu toate acestea, riscurile de pe urma situaţiei net negativă a investiţiilor internaţionale şi o capacitate redusă de export pe termen mediu necesită atenţie. Mai mult, stabilitatea sectorului financiar a fost menţinută până acum, dar rămân vulnerabilităţi externe şi interne în sectorul bancar".