Raportul Comisiei de anchetă: Au existat acţiuni concrete de fraudare a scrutinului
Acțiunile Guvernului Boc şi instituţia prezidenţială condusă de Traian Băsescu au fost premeditate şi perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, precizează Raportul.
Articol de Cătălin Purcaru, 06 Septembrie 2017, 20:37
Guvernul Boc şi instituţia prezidenţială condusă de Traian Băsescu ar fi întreprins acţiuni concrete pentru fraudarea scrutinului prezidenţial din 2009, susţine Comisia parlamentară de anchetă a modului în care s-au desfăşurat alegerile.
Potrivit raportului, acţiunile celor două instituţii au fost premeditate şi perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct.
Amploarea acţiunilor a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor în favoarea lui Traian Băsescu, în contextul în care între cei doi candidaţi diferenţa de voturi a fost de sub 1%, mai precis 0,69%.
Liberalii au refuzat să semneze raportul şi s-au retras de la lucrările Comisiei.
Parlamentarii au constat că cele două instituţii au acţionat în forţă cu rea-credinţă şi în total dispreţ faţă de lege.
Printre acuzaţiile aduse Guvernului Boc se numără convocarea unei şedinţe pentru schimbarea din funcţie a unor şefi de instituţii, inclusiv a ministrului de interne social-democrat Dan Nica, înainte de alegerile prezidenţiale din 2009.
Comisia de anchetă a constatat şi mai multe posibile infracţiuni, cum ar fi constituirea unui grup infracţional organiozat, fals intelectual, uz de fals sau abuz în serviciu.
Ca urmare a refuzului unor persoane de a răspunde invitaţiei la audieri, raportul nu poate fi însă unul complet, a precizat preşedintele Comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea.
"Unul din obiectivele Comisiei nu a fost atins, respectiv nu am putut afla adevărul dacă se susţine acuzaţia publică, respectiv de implicare a SRI şi DNA, în favorizarea fraudării alegerilor. Ne referim la prezenţa conducătorilor acestor două instituţii în locuinţa domnului Gabriel Oprea, în seara alegerilor", a spus Oana Florea.
În replică, liberalii contestă concluziile contestate în raport şi faptul că nu au avut timpul necesar pentru a studia documentul
"PNL a fost la fiecare şedinţă a acestei Comisii, ne-am dori să aflăm adevărul în măsura în care adevărul poate fi aflat prin mijloace parlamentare, însă nu putem să validăm un punct de vedere al PSD, cu care PSD a pornit această anchetă şi pe care acum vrea să ni-l bage pe gât, iar concluzia este halucinantă", a susținut deputatul PNL Daniel Fenechiu.
Raportul Comisiei de anchetă va ajunge în plenul reunit al Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare, urmând să fie trimis instituţiilor care au competenţe legale.