Raportorul Parlamentului European:România şi Bulgaria, pregătite pentru Schengen
Raportorul Parlamentului European, deputatul Carlos Coelho susţine adoptarea unei decizii în vederea deschiderii frontierelor cu Bulgaria şi România, deoarece ambele ţări au demonstrat că sunt suficient de pregătite.
Articol de Claudia Marcu, 12 Aprilie 2011, 12:12
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, din Parlamentul European, va analiza, marţi, raportul privind aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen.
Documentul menţionează că ambele state sunt suficient de pregătite şi recomandă primirea lor în Spaţiul Schengen, fără a indica o dată exactă.
Raportorul Parlamentului European, deputatul Carlos Coelho, recomandă Bulgariei un plan special de măsuri adiţionale în privinţa frontierelor terestre cu Grecia şi Turcia.
Raportorul adaugă că, "deşi există anumite probleme de soluţionat, care necesită informări periodice şi o verificare ulterioară, acestea nu reprezintă o piedică pentru aderarea celor două state la Spaţiul Schengen".
Coelho se pronunţa "pentru" adoptarea unei decizii în vederea deschiderii frontierelor cu Bulgaria şi România, deoarece ambele ţări au demonstrat că sunt suficient de pregătite.
"Trebuie, însă, să se ţină seama de faptul că regiunea Bulgaria-Grecia-Turcia este una dintre cele mai sensibile arii ale frontierelor externe ale UE, în privinţa imigrării ilegale. De aceea, este necesar ca Bulgaria să adopte măsuri suplimentare şi un plan special, pe care să înceapă să-l aplice în momentul primirii în Schengen. Planul trebuie să conţină şi o abordare comună cu Grecia şi Turcia, pentru soluţionarea unei eventuale creşteri a presiunii imigraţioniste", se arată în document.
Ministrul bulgar de interne, Ţvetan Ţvetanov, care se află la Bruxelles, va avea, în cursul zilei de marţi, o serie de convorbiri pe tema aderării la Schengen, inclusiv cu raportorul Carlos Coelho.
Potrivit corespondentul RRA, acest raport va fi adoptat în sesiunea din iunie de la Strasbourg, înaintea Consiliului European pentru Justiţie şi Afaceri Interne.
Chiar dacă este consultativ, avizul Parlamentului European este obligatoriu înaintea deciziei statelor membre.