Raport SUA. Corupţia guvernamentală, o problemă amplă în România
Corupţia guvernamentală a rămas o amplă problemă în România, arată Raportul Departamentului de Stat privind respectarea drepturilor omului
Articol de Doina Saiciuc, 14 Aprilie 2016, 08:49
Raportul Departamentului de Stat al Statelor Unite privind respectarea globală a drepturilor omului în lume arată că în cazul României, cele mai întâlnite încălcări sunt legate de discriminarea sistematică a romilor, cazurile de maltratare a deţinuţilor şi condiţiile din închisori, sub standardele internaţionale.
Sunt, de asemenea, menţionate discriminări legate de gen şi orientare sexuală, cazurile de exploatare a femeilor şi copiilor în agricultură, construcţii, servicii casnice, hoteluri şi manufactură.
Raportul remarcă declaraţiile şi articolele antisemite publicate de presă sau opiniile rasiste, xenofobe şi naţionaliste difuzate prin Internet.
Au fost inventariate şi cazuri de presiuni la adresa presei private sau publice, fie din partea patronilor, fie a factorilor politici.
Departamentul de Stat american arată că deşi legile româneşti garantează respectarea drepturilor omului, autorităţile nu le aplică întotdeauna eficient.
Corupţia, problemă majoră
Problema majoră identificată în raport este răspândirea corupţiei.
Corupţia guvernamentală a rămas o amplă problemă, arată, la capitolul dedicat României, raportul privind respectarea drepturilor omului în lume în 2015 al Departamentului de Stat.
Problemele au inclus tentativele continue ale unor figuri politice de a compromite independenţa justiţiei. Justiţia a luat măsuri de a judeca şi pedepsi oficiali care au comis abuzuri, dar autorităţile au amânat în mod repetat procesele, implicând pretinse abuzuri ale poliţiei, ceea ce în multe cazuri a condus la achitări.
Mita, factor comun în sectorul public
Mita a fost un factor comun în sectorul public, în special în sistemul de sănătate, iar imunitatea de care s-au bucurat membrii cabinetului şi foşti membri ai cabinetului, care au fost şi membri ai Parlamentului, a blocat uneori investigaţiile.
Raportul remarcă faptul că Departamentul Naţional Anticorupţie a continuat să investigheze într-un ritm tenace, pe parcursul întregului an, cazuri de corupţie care au implicat oficial politici din administraţii şi justiţii.
Raportul menţionează, între altele, şi amplele proteste de stradă care au urmat tragediei de la Colectiv, proteste în care participanţii au acuzat ampla corupţie drept cauză a incendiului devastator şi au cerut demisia primului ministru Victor Ponta, a ministrului de interne Gabriel Oprea şi a primarului de sector, Piedone.