Raport comun al parlamentarilor pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri
Potrivit unui amendament al deputaților Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 devine Lege privind Centenarul Războiului pentru întregirea neamului 1916 - 1918 şi Centenarul Marii Uniri.
Articol de Petruţa Dinu, 02 Mai 2017, 18:59
Deputaţii din comisiile reunite pentru cultură şi administraţie au adoptat, cu majoritate de voturi, (27 pentru şi 4 abţineri), un raport comun suplimentar pentru proiectul de lege referitor la organizarea aniversării, în 2018, a o sută de ani de la constituirea statului unitar naţional modern român.
Deputaţii din cele două comisii au adoptat un amendament prin care este modificat chiar titlul legii stabilit de iniţiatori.
Astfel, Legea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 devine Lege privind Centenarul Războiului pentru întregirea neamului 1916 - 1918 şi Centenarul Marii Uniri.
Amendamentul aparţine social-democratei Simona Bucura-Oprescu.
"După cum am scris şi în motivarea amendamentului, ne-am dorit să redăm perioada 1916 - 1918, perioada precursoare şi nu doar data de 1 decembrie 1918, care se referă la o zi şi nu la o perioadă", a spus Simona Bucura Oprescu.
Preşedintele Comisiei pentru cultură, liberalul Gigel Ştirbu, s-a opus acestei modificări şia propus ca titlul legii să rămână Centenarul Marii Uniri de la 1918, a spu
"Dacă noi vorbim /.../ despre Centenarul Războiului pentru întregirea neamului şi Centenarul Marii Uniri sunt două chestiuni, la un moment dat, total distincte, dar care, conform calendarului 1918, au făcut parte din aceeaşi perioadă istorică a statului român", a susținut Gigel Ştirbu.
Prin amendamentele adoptate se instituie distincţii naţionale care se vor conferi prin decret de către preşedintele României. Medalia comemorativă "100 de ani de la Primul Război Mondial" sau medalia aniversară "100 de ani de la făurirea statului naţional unitar român" sunt doar două dintre ele.