Raport CE: Corupţia politică, o mare problemă în România
Comisia Europeană a prezentat raportul bianual referitor la combaterea corupţiei în cele 28 de state membre ale blocului comunitar. În document se precizează că, în România, corupţia politică rămâne o problemă semnificativă.
Articol de Flori Doman, 03 Februarie 2014, 17:44
Comisia Europeană a prezentat, luni, primul său raport anticorupţie pentru toate statele membre.
Cecilia Malmstrom, comisarul pentru afaceri interne, sublinia că principalele domenii în care corupţia ridică probleme în Uniunea Europeană sunt achiziţiile publice şi finanţarea partidelor politice.
Un sfert din valoarea contractelor din achiziţii sunt suspectate de a fi atinse de corupţie.
Comisia Europeană sugerează României să se asigure că sunt menţinute garanţiile necesare privind independenţa investigaţiilor şi continuarea anchetelor imparţiale în cazurile de corupţie la nivel înalt şi să elaboreze coduri de conduită pentru persoanele alese în funcţii publice.
"Chiar dacă au fost observate rezultate pozitive în ceea ce privește judecarea cazurillor de mare corupție, voința politică de a combate corupția și de a promova standarde înalte de integritate nu a fost suficientă", se arată în capitolul despre România al raportului.
Comisia Europeană sugerează României să se asigure că magistrații vor avea în continuare toate garanțiile necesare pentru independența justiției și pentru continuarea investigațiilor independente în cazurile de mare corupție, inclusiv în ceea ce-i privește pe înalți demnitari aleși sau numiți în funcții.
Referitor la România şi Bulgaria, state ce sunt monitorizate prin rapoarte suplimentare, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a spus: "În toate statele avem exemple pozitive şi desigur şi în România. Cele două ţări sunt monitorizate prin MCV, dar aici lucrurile stau diferit. Vorbim de un set diferit de indicatori. Eforturile pe care cele două ţări le-au făcut sunt reflectate în raportul MCV, sunt recunoscute de noi şi, aşa cum spuneam la început, multe state fac eforturi, dar nu sunt suficiente".
În urma raportului de luni, Comisia precizează că nu va sancţiona niciun stat membru.