Rapoartele privind Schengen "nu limitează imigraţia cetăţenilor români"
Democrat-liberalul Monica Macovei sustine ca rapoartele privind reforma Schengen nu conţin prevederi care să limiteze imigraţia în spaţiul Uniunii Europene a cetăţenilor români.
Articol de Flori Doman, 09 Iunie 2013, 18:19
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a vorbit, duminică, într-o conferinţă de presă, despre rapoartele Schengen, care urmează să fie adoptate în Parlamentul European săptămâna viitoare.
"Aş vrea să mă refer la două lucruri care se vor discuta săptămâna viitoare în Parlamentul European. În primul rând e vorba de dosarul Schengen, sunt mai multe rapoarte care modifică reglementări din zona Schengen. Aş vrea să fac câteva comentarii pentru că, poate din neînţelegere, în fine, am văzut în presa din România diverse critici, diverse temeri, în sensul că, de exemplu, reintroducerea controalelor la graniţa UE de către unele state membre Schengen ar limita imigraţia cetăţenilor români. Nu este aşa", a spus Macovei.
Ea a precizat "trei argumente" din acest raport care se va vota săptămâna viitoare.
"Până acum statele membre puteau introduce controale la graniţa lor. Potrivit modificărilor pe care le votăm săptămâna viitoare, aceste controale vor putea fi introduse mult mai greu, numai la propunerea Comisiei Europene şi numai cu aprobarea Consiliului. Asta înseamnă că se limitează dreptul statelor membre de a introduce controale la frontieră. Şi, trei, se poate face acest lucru numai atunci când statul membru respectiv aduce ca argumente motive de siguranţă internă. Nu-mi imaginez şi nu e logic să ne imaginăm că imigraţia unor cetăţeni români, de pildă, este un motiv de siguranţă internă", a sustinu aceasta.
Monica Macovei explicat că un alt lucru bun introdus de reforma "pachetului Schengen" se referă la "monitorizarea controalelor ilegale la care sunt eventual supuşi cetăţenii români în alte state".
"De pildă, dacă un autocar românesc călătoreşte prin mai multe state Schengen, echipe de verificare mixte de experţi, din statele membre sau Comisia Europeană, se pot urca în autocar să vadă dacă autocarul cu turişti români este oprit şi se fac controale la graniţele statelor membre ceea ce ar fi ilegal. Deci, dimpotrivă, acum se insistă pe verificarea şi sancţionarea statelor membre care procedează astfel contrar prevederilor Tratatului Schengen", a explicat Monica Macovei, citata de Agerpres.
Macovei: Nu suntem tratati diferit
Ea a adăugat că, în al treilea rând, prin rapoartele care vor fi adoptate în PE săptămâna viitoare "iarăşi se introduce o egalitate între statele noi care vor intra (în Schengen -n.r.) România şi Bulgaria şi statele vechi".
"În acest moment standardele pentru statele aflate deja în Schengen sunt mai relaxate, în schimb cerinţele şi standardele pentru România şi Bulgaria sunt mai ridicate. Acum s-au ridicat pentru toată lumea, inclusiv pentru statele care sunt deja în Schengen. Deci, iarăşi un motiv de mulţumire că nu suntem trataţi diferit, ci, dimpotrivă, s-a constatat că în state vechi Schengen există probleme şi atunci să li se aplice şi lor aceleaşi standarde ca şi nouă", a declarat Monica Macovei.
Europarlamentarul PDL a adăugat, în context, că tot săptămâna viitoare în Parlamentul European va fi votat raportul EURODAC.
"Este al 36-lea sau al 37-lea raport al meu, se va vota în plen. El prevede colectarea în această bază de date EURODAC a amprentelor care vin din trei categorii: persoanele prinse ilegal pe teritoriul unui stat membru, persoane prinse trecând ilegal graniţa unui stat membru şi persoane care vin din state terţe Uniunii şi care cer azil. De asemenea, raportul prevede accesul forţelor de ordine, să spunem, în cazul prevenirii sau combaterii unor infracţiuni de crimă organizată sau terorism la această bază de date EURODAC, în anumite condiţii", a mai declarat Monica Macovei.