Rapoartele de evaluare ale României și Bulgariei au fost desecretizate
Ambasadorii ţărilor Uniunii Europene au hotărât desecretizarea rapoartelor tehnice de evaluare a României și Bulgariei şi trimiterea lor spre consultare Parlamentului European.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 09 Februarie 2011, 19:37
Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au căzut de acord să trimită Parlamentului European rapoartele declasificate ale României şi Bulgariei privind aderarea la spaţiul Schengen.
Acest lucru fusese cerut, în mod repetat, de deputaţii europeni.
Data la care vor fi trimise rapoartele nu este cunoscută încă şi depinde de mai multe proceduri interne ale Consiliului.
Ambasadorii europeni au decis ca la reuniunea miniştrilor de interne din 24 februarie să fie făcută o analiză a situaţiei de moment în care se află cele două ţări în procesul de pregătire a aderării la spaţiul Schengen.
De altfel, ministrul Teodor Baconschi va discuta chestiuni legate de lupta anticorupţie şi reforma justiţiei cu Cecilia Malmström, comisar european pentru afaceri interne, care vine la Bucureşti.
Comisarul european va discuta şi cu premierul Emil Boc şi cu ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, şi cu cel al justiţiei, Cătălin Predoiu.
Un subiect important este cel legat de agenda Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind justiţia română, impus de Comisia Europeană.
Secretarul de stat din Ministerul ungar de Interne, Laszlo Felkay, a declarat la Bruxelles, că pe agenda Consiliului miniştrilor de interne şi de justiţie din 24 februarie figurează acum doar o analiză a aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Oficialul ungar a mai spus că ţara sa va face toate eforturile ca să existe cât mai curând un calendar clar al aderării pentru cele două ţări, nu înainte însă de reevaluarea Bulgariei de la sfârşitul lunii martie.
Aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen va fi discutată şi în întâlnirile pe care comisarul european pentru afaceri interne le va avea în următoarele două zile atât la Bucureşti, cât şi la Sofia.
Desecretizarea rapoartelor tehnice de evaluare ar putea aduce, mai curând de luna mai, un aviz din partea Parlamentului European, aviz necesar Consiliului European în procesul decizional privind extinderea Spaţiului Schengen.