Raluca Turcan: Educaţia funcţionează la limita de avarie
Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, susţine că sistemul educaţional funcţionează "la limita de avarie", cu cel mai mic buget din Europa.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Septembrie 2014, 12:31
Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, susţine că România se află la coada tuturor clasamentelor în privinţa Educaţiei şi că în aceste condiţii nu se poate face performanţă.
Potrivit lui Turcan, Educaţia va pierde bani la rectificarea bugetară.
"Conform proiectului de rectificare bugetară, Educaţia va pierde 5,5 milioane de lei. După ce anul acesta copiii de clasa I şi a II-a au început anul şcolar fără manuale pe bănci, acum Guvernul Ponta le-a mai pregătit o surpriză: le-a tăiat banii cu care se putea plăti căldura din sălile de clasă, naveta sau materialele didactice", afirmă Turcan într-un comunicat de presă.
Turcan reaminteşte că Educaţia a primit, în 2004, cu mult sub procentul de 6% din PIB prevăzut în Legea Educației Naționale.
"Cer prim-ministrului Ponta şi tuturor celorlalţi guvernanţi să îşi asume realitatea că sistemul educaţional românesc funcţionează la limita de avarie, cu cel mai mic buget din Europa. În astfel de condiţii nu putem să facem performanţă. Ne aflăm la coada tuturor clasamentelor europene, începând cu abandonul şcolar, analfabetismul, subdezvoltarea pieţei educaţionale a programelor de formare continuă, dotarea unităţilor de învăţământ, remuneraţia profesorilor", afirmă Turcan.
Ea punctează că, potrivit statisticilor, un cadru didactic din România câştigă lunar cât un profesor din Polonia în 14 ore sau cât un profesor luxemburghez în 4 ore.
Vicepreşedintele democrat-liberal mai susţine că Guvernul Ponta nu are nici soluţii, nici specialişti pentru a rezolva problemele din învăţământul românesc.
Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD: Rectificarea va aduce mai mulţi bani la Educaţie
Senatorul PSD, Gabriela Firea afirmă că rectificarea bugetară pentru Educaţie este pozitivă.
"Rectificarea bugetului Educației este una pozitivă, urmând a fi suplimentate transferurile către universități (1,8 milioane lei)i, cheltuielile cu transportul studenților (3 milioane lei) sau cele pentru investiții (10 milioane lei). Tot pentru Educație se vor aloca, prin intermediul bugetelor Autorităților Publice Locale (sume defalcate din TVA), peste 140 milioane lei care vor fi folosite pentru salarii în învățământul preuniversitar și special, precum și pentru plata unor titluri executorii în învățământul preuniversitar, special și superior de stat", precizează Firea într-un comunicat de presă.
Şi ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, susţine că în urma rectificării bugetare Educaţia primeşte mai mulţi bani iar în acest fel se continuă trendul crescător din ultimii doi ani.