Raed Arafat: Nu demisionez
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat că nu-şi înaintează demisia în urma incendiului din Colectiv.
Articol de Adriana Turea, 25 Noiembrie 2015, 18:49
Tratamentul medical acordat în spitalele din străinătate, în perioada 2015 - 2016 persoanelor rănite în incendiul din clubul Colectiv va fi decontat integral din bugetul Ministerului Sănătăţii şi din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
O ordonanţă de urgenţă în acest sens a fost adoptată astăzi de Executiv.
La solicitarea primului-ministru, şefii ISU Bucureşti-Ilfov au fost suspendaţi, astăzi, din funcţii, după ce verificările au scos la iveală faptul că nu au fost făcute controale la Fabrica Pionierul şi la clubul Colectiv, deşi se ştia că acolo se organizează evenimente cu public numeros.
Arafat: Am fost informat greșit
Secretarul de stat Raed Arafat susţine că a fost informat greşit şi acesta este motivul afirmaţiilor inexacte pe care le-a susţinut încă din prima zi după tragedie.
"Sunt două adrese în care răspunsul este cu prevederi legale, care recomandă firmei care sunt prevederile legale care trebuie să le respecte. Această situaţie a modificat declaraţia într-un sens. A rămas încă în vigoare declaraţia, că nu era autorizaţie sau o cerere de autorizaţie, pentru că nu avem nicio dovadă, dar informaţia că nu se ştia de activităţile care se desfăşoară în clădirea respectivă, normal se se schimbă, având în vedere acest nou act care a apărut şi care arată că se solicita autorizări pentru a desfăşura activităţi cu public numeros în clădire", a spus Raed Arafat.
Deşi coordonează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, în calitate de coordonator al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat îşi menţine poziţia: nu demisionează.
Programe de construire și reabilitare a centrelor de arși
Pentru a evita pe viitor astfel de situaţii şi pentru a remedia locurile de terapie intensivă în spitale, ministrul sănănăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a iniţiat două programe, un program naţional de arşi şi un program de construire şi reabilitare a centrelor de arşi.
"Camere sterile, într-adevăr, nu există decât de o vreme. Arşii se tratează şi fără camere sterile. Camere sterile apar în situaţia în care bugetul unei ţări o permite. Altfel, până acolo este acţiunea umană şi îngrijirea. România este în situaţia, în care, pe seama unui program al Băncii Mondiale, va ajunge să aibă aceste facilităţi", a spus Patriciu Achimaş-Cadariu.
DNA verifică informațiile și documentele
Tot azi, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, declara, la un post de televiziune, că sunt verificate toate informaţiile şi documentele vehiculate în spaţiul public şi care au legătură cu acuzaţiile din dosarul "Colectiv".
Cei trei patroni ai clubului Colectiv din Capitală sunt cercetaţi acum pentru ucidere din culpă, în stare de arest preventiv. Procurorii au schimbat încadrarea cu infracţiuni mai grave decât cele iniţiale şi pentru administratorii firmei care a instalat artificiile şi pirotehnist.