Raed Arafat: Între cele două decese şi închiderea unor spitale nu există nicio legătură
Ministerul Sănătăţii exclude orice legătură între decesele din ultimele zile şi închiderea spitalelor, în cadrul procesului de reorganizare a sistemului.
Articol de Adriana Turea, 08 Aprilie 2011, 15:19
Subsecretarul de stat Raed Arafat a prezentat rezultatele anchetelor declanşate după ce au fost lansate noi critici în legătură cu desfiinţarea unor unităţi medicale.
Cele două cazuri înregistrate, joi, la Bălceşti, judeţul Vâlcea, şi Băneasa, judeţul Constanţa, au fost foarte grave - a declarat subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
El a precizat că cei de la Serviciul de Ambulanţă puteau să reacţioneze mai bine, cu viteză mai mare, dar nu ştie dacă impactul era altul în cele două cazuri.
"Din nefericire, deşi a fost resuscitat foarte mult timp, pacientul a decedat, diagnosticul fiind insuficienţă cardiacă globală, bloc de ramură stâng, infarct în antecedente", a spus Raed Arafat.
Bărbatul din Bălceşti a suferit un accident vascular, iar cel din Băneasa suferea de boli cardio-vasculare grave.
Raed Arafat consideră că au fost două cazuri foarte grave pentru care s-ar mai fi putut câştiga timp, dar în cazul bărbatului de la Bălceşti, care a suferit un accident de trunchi cerebral, nu se mai putea face nimic chiar dacă ajungea la un spital judeţean, iar starea celui din Băneasa s-a agravat pe parcurs, lucru pe care nu îl putea anticipa nimeni, şi a suferit un stop cardio-respirator.
"Cazul despre care vorbim nu putea fi tratat în Centrul de sănătate Băneasa. Exact aceasta a fost şi decizia medicului de familie. Pacientul trebuia să plece la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Nici măcar la Spitalul din Medgidia nu ar fi avut ce căuta. Acest pacient, în loc să meargă direct la medicul de familie, s-a dus la centrul de sănătate", a susţinut subsecretarul de stat.
În ceea ce priveşte procesul de reorganizare a spitalelor la nivel naţional, din cele 67 de spitale care au fost propuse pentru transformarea lor în cămine de bătrâni, doar 11 au încheiat contracte, s-au înscris în programul de dezvoltare pentru cămine de bătrâni.
Pentru celelalte, unele sunt desfiinţate, iar pentru altele primarii se zbat să le păstreze. Iar din cele propuse pentru comasare doar 18 au fost comasate.