Radu Mazăre, cercetat în libertate
Primarul Constanței, Radu Mazăre, este acuzat că ar fi luat mită de la reprezentantul firmei care a construit cartierul de locuințe sociale "Henri Coandă".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 09 Aprilie 2014, 21:47
Radu Mazăre va fi cercetat în libertate, sub control judiciar, au decis, miercuri seara, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție.
De asemenea, și omul de afaceri care i-ar fi dat mită 175.000 de euro pentru a-şi asigura câştigarea contractului pentru construirea locuinţelor sociale din campusul "Henri Coandă" va fi cercetat tot în libertate.
Procesul în care procurorii DNA au solicitat arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului Radu Mazăre s-a încheiat miercuri seară la Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie.
După terminarea procesului, avocaţii lui Mazăre au declarat că nu există probe la dosar care să arate că primarul ar fi primit mită.
"Nu există interceptări cu privire la luarea, darea, primirea banilor din partea primarului faţă de celălalt inculpat. Nu există niciun fel de probă directă sau indirectă din care Radu Mazăre ca primar să fi cerut ceva în schimbul a face sau a nu face ceva", a declarat avocatul Cătălin Dancu.
El a mai afirmat că Radu Mazăre le-a spus judecătorilor că tot ceea ce a făcut a fost în conformitate cu legea.
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost adus miercuri, în jurul orei 16,30, cu duba Poliţiei la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, urmând ca magistraţii să judece propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a acestuia pentru 30 de zile.
Radu Mazăre şi-a petrecut noaptea în arestul Poliţiei Capitalei, după ce a fost reţinut marţi seară de DNA sub acuzaţia de luare de mită.
Acuzațiile DNA
Potrivit procurorilor, la începutul anului 2011, Radu Mazăre a primit 175.000 de euro de la reprezentantul firmei care a construit cartierul de locuinţe sociale "Henri Coandă" din municipiul Constanţa pentru a-l ajuta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.
De altfel, averea edilului este verificată, în prezent, de Agenţia Naţională de Integritate.
În acelaşi dosar, DNA solicită şi arestarea preventivă a omului de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat de dare de mită.
"La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social 'Henri Coandă', aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)", susţine DNA într-un comunicat.
Sursa citată precizează că banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinatate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.
"În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre, în favoarea firmei respective, au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Radu Mazăre", susţin procurorii.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.