Radioul premianţilor – 4 premii pentru Antena Satelor
Echipa Radio România Antena Satelor, a obţinut patru premii la Gala Premiilor Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România pentru anul 2015.
Articol de Agenţia de presă RADOR, 17 Martie 2016, 17:44
Nici că se putea o recunoaştere mai frumoasă a profesionalismului echipei Radio România Antena Satelor, în acest al 25-lea an al existenţei sale, decât un număr important de distincţii obţinute la Gala Premiilor Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România pentru anul 2015 (miercuri, 16 martie, Bucureşti, Sala ARCUB). Nu mai puţin de patru premii au obţinut colegii noştri, din care trei la categoria Producţii radiofonice, dominând astfel podiumul şi scena.
Oameni şi idei, emoţie şi comunicare, acestea sunt cele patru dimensiuni ale unui efort creator unitar, care aşează împreună reporterul şi subiectul reportajului său. Omul de la ţară, interlocutorul şi ascultătorul de radio, devine astfel eroul fiecărei zile, iar cuvântul lui, trimis în eter, are greutate şi forţă.
Ion Vulcan, corespondent pentru zona Sibiului al postului nostru de radio, şi-a adjudecat Premiul II la această categorie, pentru reportajul "Cântece şi poveşti de la Muzeul Astra".
Un periplu radiofonic de 11 minute, pe "câmpul cu flori" al iei româneşti, o altiţă "cusută" din zecile de voci ale celor care au ales să celebreze costumul tradiţional românesc într-un eveniment plin de emoţie desfăşurat în Dumbrava Sibiului, la Muzeul Astra, într-o zi de vară a anului 2015. Acesta a fost reportajul-eveniment pe care Ion Vulcan l-a prezentat pe undele Radio Antena Satelor şi care a convins, iată, juriul Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România că una dintre calităţile esenţiale ale acestui gen jurnalistic rămâne cantitatea de emoţie pe care o transmite.
Premiul I al categoriei a fost acordat colegei noastre Robina Cornaciu, realizator de emisiuni - "Vrem să ştii" şi "Cu inima deschisă" -, pentru reportajul "Bădila, satul cu un singur locuitor". O pagină tulburătoare din istoria recentă a celui mai tăcut sat din România, aflat la numai 15 km distanţă de Curtea de Argeş a Meşterului Manole. Din anul 2000 încoace, oamenii au dispărut pe rând din Bădila, cel mai mic sat al comunei argeşene Valea Iaşului; unii s-au prăpădit, alţii, de urât, s-au mutat în oraş sau prin sate vecine ceva mai vii. Două poveşti, cea a satului cu un singur locuitor şi cea a lui Gheorghe Toader, omul care nu doreşte să părăsească locul în care s-a născut, se împletesc în reportajul premiat.
Emisiunile realizate în 2015 de Simona Lazăr - "Focul din vatră", "Sarea în bucate" şi "Pe uliţa vieţii" -, ca şi reportajele care au pigmentat ediţiile de peste an ale emisiunii "Lada de zestre" au motivat juriul să îi acorde Premiul pentru excelenţă în jurnalism, pentru "promovarea satului românesc". Având o abordare originală a culturii tradiţionale, dovedind inventivitate în alegerea mijloacelor de coasere şi descoasere a temelor emisiunilor şi reportajelor sale, Simona Lazăr reuşeşte să construiască, şi de multe ori să remodeleze, din sunete o imagine credibilă a satului românesc de ieri şi de azi.
Se cuvine a remarca aici şi Premiul Opera Prima acordat la categoria Cartea de publicistică unui alt corespondent al Antenei Satelor, Daria Raluca Diaconiuc (Iaşi), pentru volumul "Fonoteca excelenţei", colecţie de interviuri de colecţie, vocile perindate pe dinaintea microfonului îmbrăcând forma, perenă, a cuvântului tipărit.