Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Radioul împlineşte 83 de ani

La 83 de ani, Radioul Public şi-a deschis porţile către ascultători şi a programat emisiuni speciale.

Articol de Luminiţa Apostolescu, 01 Noiembrie 2011, 09:24

La 1 noiembrie 2011, Societatea Română de Radiodifuziune împlineşte 83 de ani de la prima emisie.

Pentru a marca momentul împreună cu asculătorii, la acest sfârşit de săptămână au fost organizate "Zilele Porţilor Deschise".

Sute de ascultători au vizitat studiourile de emisie, precizând că programele preferate sunt emisiunile informative, ştirile, emisiunile matinale şi muzica.

AUDIO Diana Domenico de vorbă cu ascultătorii care ne-au vizitat

De Ziua Radioului, Radio România Actualităţi, postul cu cea mai mare audienţă din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, difuzează emisiuni speciale.

AUDIO Colegii de la ştiri, vorbesc despre cee ce se află în spatele microfonului, despre partea nevăzută şi neauzită a activităţii de jurnalist de radio la Camera Ştirilor.

O echipă a radioului se află pe Aeroportul Henry Coandă, unde organizează manifestări speciale pentru public.

Radioul Public, file de istorie

Prima emisie a avut loc la 1 noiembrie 1928.

Foto: Aparat de radio din anii 50 - 60

Programul a început atunci cu o cuvântare rostită de profesorul Dragomir Hurmuzescu, preşedintele Consiliului de Administraţie.

Foto: clădirea Radioului Public în construcţie

Povestea radiodifuziunii în România începe în anul 1925, când, la Institutul Electrotehnic al Universităţii Bucureşti, condus de Dragomir Hurmuzescu, este construit şi dat în folosinţă primul receptor radiofonic ce face posibile primele audiţii publice.

La 1 septembrie, în acelaşi an, apare "Regulamentul pentru aplicarea Legii pentru instalarea şi folosinţa staţiunilor şi a posturilor radioelectrice" în care se preconiza înfiinţarea unei societăţi de difuziune pe acţiuni (60% capital de stat şi 40% capital particular).

Doi ani mai târziu, la 22 decembrie, Jurnalul Consiliului de Miniştri nr. 2915" declară constituită Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România.

În 1928, la 17 ianuarie, are loc Adunarea generală de constituire a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România şi este aprobat Statutul de funcţionare, constituindu-se primul Consiliu de Administraţie al noului serviciu public. La 5 martie acelaşi an are loc prima întâlnire a Consiliului de Administraţie, ce marchează începutul funcţionării Societăţii Române de Radiodifuziune; până în 1934 instituţia se va afla sub controlul Ministerului Comunicaţiilor.

1 noiembrie 1928 - Primele cuvinte pleacă în eter

Fotografie postată de echipa de la "Matinal"

Prima emisiune oficială a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România are loc la 1 noiembrie 1928, zi considerată ca fiind data naşterii corporaţiei.

După câteva zile, pe 9 noiembrie, apare primul număr al revistei „Radiofonia“, publicaţie oficială a societăţii.

Pe 18 februarie 1929, este transmisă prima montare propriu-zisă de Teatru radiofonic cu piesa „Ce ştie satul".

În 1931, pe 18 noiembrie are loc prima emisiune dedicată străinătăţii şi preluată de Radiodifuziuni europene.

Foto: Telefunken, o piesă cu trei lămpi, două magnete, bobină interschimbabilă pentru fiecare lungime de undă în parte şi baterii-acumulatori pentru încălzirea filamentelor.

Începând din martie 1933, Radio România începe să emită de două ori pe săptămână emisiunea intitulată „Pentru informarea străinătăţii”.

Emisiunea era transmisă în două limbi: marţea în limba franceză, iar vinerea şi ulterior joia, în limba germană.

4 aprilie 1936 - "Botezul" Radioului

La 4 aprilie 1936, prin "Legea pentru organizarea şi funcţionarea Radiodifuziunii" (publicată în "Monitorul Oficial", nr. 80), promulgată prin "Decretul regal" 808, instituţia îşi schimbă numele în Societatea Română de Radiodifuziune.

Dezvoltarea reţelei regionale a radiodifuziunii a început încă din 1939, când a început să emită postul Radio Basarabia cu sediul la Chişinău şi a continuat cu Radio Moldova de la Iaşi, a cărui emisie a început în 1941.

În 1941, la 5 noiembrie, ia fiinţă Corul Radio, în decembrie 1944 Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii, iar la 1 noiembrie 1945 – Corul de copii Radio. La 8 noiembrie 1948 ia fiinţă Orchestra de Estradă Radio, iar un an mai târziu pe 1 decembrie 1949 - Orchestra Populară Radio.

În anul 1952, la 27 noiembrie, este dată în folosinţă actuala clădire a Radioului. În acelaşi an începe să emită canalul care ulterior a devenit Radio România Cultural.

Pe 5 mai 1963, începe să emită Programul III de Radio pe unde ultrascurte.

În anul 1973, pe 12 martie, este inaugurat postul de radio pentru tineret Programul III.

Pe 22 decembrie 1989 – la orele 10, în Programul I figurează emisiunea „Un univers într-un ghiozdan”. În fapt s-au transmis pe toate programele cântece revoluţionare şi se dă citire Decretului prezidenţial cu privire la instituirea stării de necesitate pe întreg teritoriul ţării „ca urmare a încălcării grave a ordinii publice prin acte de vandalism şi distrugerea unor bunuri obşteşti”. La orele prânzului se transmite în direct pe TV şi Radio intervenţia unor cetăţeni ce anunţă plecarea lui Nicolae Ceauşescu. Emisiunile difuzate sunt legate de evenimentele la zi.

În anul 1990, în luna ianuarie, apare „Radio Observator” noua sursă de informare şi documentare, buletin cotidian de informaţii interne şi externe editat de Centrul de informare şi sinteză, ce avea să devină Agenţia de presă RADOR.

1994 - Radioul se desparte de Televiziune

În anul 1994, în luna martie, apare Legea nr. 41, legea de funcţionare şi organizare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, care, în acest fel devin independente una faţă de cealaltă.

În 1997 este înfiinţat postul Radio România Muzical

În 1998, se înfiinţează Editura "Casa Radio", care îşi propune reintroducerea documentelor conservate în arhivele instituţiei, în circuitul mediatic naţional, paralel cu elaborarea unor instrumente de referinţă în domeniul radiofoniei.

La 1 februarie 2001 a fost inaugurată Camera ştirilor, echipată la cel mai performant nivel tehnologic al momentului.

Din septembrie 2002 Radio Bucureşti şi Radio Constanţa încep să emită program propriu 24 / 24.

Din 16 noiembrie 2004 Radio România Tineret se transformă în Radio3Net, emiţând exclusiv pe internet la www.radio3net.ro.

După dispariţia prematură a fondatorului acestui canal, Florian Pittiş, programul Radio3Net adaugă numele acestuia în denumirea sa.

La 5 iulie 2006, Agenţia de presă RADOR a organizat prima ediţie a Conferinţei internaţionale „Ziua agenţiilor de presă".

În august 2006, la Radio România intră în funcţiune un nou sistem digital de producţie.

La 9 noiembrie 2006, Revista pentru programe Radio îşi schimbă denumirea în Revista "Radio România".

În mai 2007, Radio România devine membru al Comisiei Radio a Uniunii Europene de Radio şi Televiuziune.

La 15 februarie 2007 se inaugurează postul de radio „Antena Sibiului”. În acelaşi an, Radio Cluj şi Radio Reşiţa trec la program propriu de emisie 24/ 24.

Radio România, o identitate bine definită

În 2008 este elaborat şi aprobat documentul „Misiune, Viziune, Valori, Principii” – cartea de identitate a Radio România.

Din iulie 2008, Societatea Română de Radiodifuziune are o nouă identitate vizuală, atât la nivel de corporaţie, cât şi pentru 6 dintre posturile sale. Astfel, la 2 iulie 2008, Radio România şi posturile Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Antena Satelor, Radio România Internaţional şi Radio România Regional au adoptat noile logo-uri.



La 15 octombrie 2008, are loc deschiderea Stagiunii teatrale 2008-2009, care sărbătoreşte cele 8 decenii ale Radio România. Nouăsprezece teatre ale capitalei îşi lansează stagiunile în faţa trecătorilor din Bucureşti, celebrând 80 de ani de radiofonie românească.

Tot cu acelaşi prilej, pe 28 octombrie 2008, BNR lansează moneda aniversară Radio România. Este confecţionată din argint şi cântăreşte 31 de grame.

Radio România "atacă" piaţa on-line

1 noiembrie 2008 începe emisia primul radio public on-line din lume dedicat copiilor – Kids Radio.

În vara anului 2009, în pauza dintre stagiuni, Sala Radio – considerată din punct de vedere acustic cea mai bună sală de concerte simfonice din Bucureşti – şi orga – cea mai mare din România – au trecut printr-un amplu proces de renovare şi recondiţionare, prima de la inaugurarea sălii, în 1961.

În septembrie 2009, odată cu lansarea grilelor de toamnă, Radio România a lansat stream-uri de muzică populară, de muzică de operă şi de teatru radiofonic, pe site-urile sale proprii, precum şi două noi site-uri: www.politicaromaneasca.ro şi www.e-teatru.ro – primul portal de teatru radiofonic din România. Tot atunci are loc lansarea noului site al Radio România Actualităţi (www.romania-actualitati.ro).

Fonoteca Radioului, o "mină de aur"

La 1 noiembrie 2009, cu ocazia celebrării a 81 de ani, Radio România a lansat in mod oficial procesul de digitalizare a Fonotecii de Aur, prin digitalizarea primului document din Arhivă: „Unităţi organice în viaţa statelor şi naţiunilor", discurs susţinut de Nicolae Iorga în data de 24 martie 1939, fragment al conferinţelor radiofonice "Sfaturi pe întunerec".

La 16 martie 2010 are loc un concert prilejuit de reinaugurarea orgii din Sala Radio, aceasta fiind cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (numără aproximativ 7300 de tuburi).

21 iulie 2011 - Locuitorii din Chişinău, Cahul, Tighina şi alte câteva oraşe din Republica Moldova pot asculta emisiuni Radio România preluate de Arena FM. Postul de muzică şi informaţii Arena FM a fost lansat oficial în noua formulă rezultată prin parteneriatul cu Societatea Română de Radiodifuziune. Începând din 12 septembrie 2011, Radio Antena Satelor - post care aparţine Societăţii Române de Radiodifiziune - emite 24 de ore din 24. Postul de radio al cărui slogan este "Glasul ţării... de la ţară" împlineşte anul acesta 20 de ani.

21 octombrie 2011 - Radio România este reprezentată în structurile de conducere ale Uniunii Internaţionale de Radio şi Televiziune (URTI).

În prezent Radio România înseamnă şapte posturi naţionale, opt posturi regionale, o agenţie de presă, şase formaţii muzicale, o editură şi un târg de carte.

Sursa: Agenţia de presă RADOR

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Știri 19 Noiembrie 2024, 16:24

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă

În premieră pentru România, se va putea urmări în timp real centralizarea voturilor, iar rezultatele finale vor fi cunoscute...

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Știri 18 Noiembrie 2024, 22:19

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a primit la sediul de la Bruxelles pe premierul Marcel Ciolacu.

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Întâlnire Marcel Ciolacu -  Mark Rutte
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:58

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte

Securitatea României, securitatea la Marea Neagră, întărirea flancului estic, războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre...

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte
Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:51

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților

Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor...

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Știri 15 Noiembrie 2024, 09:03

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania

Şeful statului român va avea convorbiri şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Bundestagului.

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Știri 15 Noiembrie 2024, 08:59

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Potrivit oficialilor, prin această decizie, România se alătură trendului european de susţinere a creşterii veniturilor pentru...

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:19

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai mare număr de...

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:16

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București

BEC a luat mai multe măsuri pentru organizarea și desfășurarea consultărilor locale convocate la aceeași dată cu un scrutin...

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București