Radio România se implică în combaterea drogurilor uşoare
În timp ce reprezentanţii Ministerului de Interne caută soluţii pentru combaterea consumului de plante cu efect halucinogen, jurnaliştii de la Radio România au participat la un miting de protest. Foto:Agerpres
Articol de Luminiţa Apostolescu, 14 Februarie 2011, 16:57
Jurnalişti de la Radio România Actualităţi şi Bucureşti FM au participat la mitingul de protest din Piaţa Victoriei, din Bucureşti, care face parte din campania "Iubim Viaţa", ce vizează combaterea consumului de produse etnobotanice.
Organizatorii au vrut să atragă atenţia asupra cotelor alarmante la care a ajuns consumul de plante halucinogene în ţara noastră.
Reprezentanţii Ministerului de Interne, ai Sănătăţii şi ai altor instituţii au discutat şi analizat măsurile concrete ce vizează eficientizarea acţiunilor în domeniul prevenirii şi combaterii traficului şi consumului de plante cu efect halucinogen.
Până miercuri, aceştia urmează să prezinte un material, în şedinţa de Guvern.
Documentul va fi promovat ulterior într-o formă care să interzică aceste fenomene din ce în ce mai des întâlnite în România.
În prezent, există un act normativ care interzice comercializarea produselor etnobotanice, dar el se referă la numai la 43 de substanţe.
Proteste la Constanţa împotriva "drogurilor uşoare"
Zeci de elevi şi studenţi de la unităţile de învăţământ din Constanţa s-au adunat, luni, în faţa Prefecturii pentru a protesta împotriva menţinerii magazinelor de vise.
Ei au purtat pancarte cu mesaje de luptă împotriva substanţelor denumite generic "etnobotanice" şi au încercat astfel să determine autoriăţile să ia măsuri mai ferme pentru a interzice comercializarea plantelor halucinogene care au efecte devastatoare asupra colegilor lor care, din necunoştinţă sau curiozitate, au încercat aceste substanţe şi care astazi au devenit dependenţi de ele.
Tinerii spun că, pe lânga o hotarâre de Guvern care ar trebui dată pentru interzicerea funcţionării magazinelor de vise, ar trebui şi o informare din partea specialiştilor prin unităţile de învăţământ despre consecinţele consumului de astfel de substanţe.
Ei sunt decişi să fie în continuare alături de autorităţi în campaniile de informare şi să ajute aşa cum pot pentru ca prietenii sau colegii lor care sunt consumatori de astfel de substanţe sa renunţe la ele.