Radio România, prima sursă de informare privind conflictul din Ucraina
Radio România îşi asumă statutul de principală sursă de ştiri importante, verificate, în timp real pentru toţi ascultătorii din România şi din afara ei.
Articol de Politica Romaneasca, 16 Martie 2022, 08:56
Radio România îşi asumă în această perioadă dificilă, în contextul internaţional grav generat de declanşarea războiului din Ucraina, statutul de principală sursă de ştiri importante, verificate, în timp real pentru toţi ascultătorii din România şi din afara ei.
Demersurile onair, online şi offair ale Societăţii Române de Radiodifuziune, întreprinse încă din prima zi a conflictului ruso-ucrainean, sunt o dovadă în plus a responsabilităţii îndeplinirii misiunii publice şi respectului acordat tuturor ascultătorilor postului public de radio.
Pentru facilitarea accesului la informaţii în limba ucraineană a cetăţenilor ucraineni refugiaţi sau care tranzitează România, dar nu numai: Posturile Radio România ce acoperă zonele de graniţă - Radio Sighet, Radio Iaşi şi Radio Constanţa dar şi Radio Chişinău difuzează zilnic trei buletine de ştiri realizate de Radio România Internaţional, în limba ucraineană, după următorul program: Constanţa şi Iaşi - 9:00, 14:00 si 18:00, Sighet - 6:00, 11:00 si 14:00, Chişinău - 10:00, 15:00 şi 20:00. Radio Sighet difuzează, de luni până vineri, emisiuni ce conţin informaţii relevante si mesaje ale cetăţenilor ucraineni care au trecut graniţa în România.
La acestea se adaugă informaţiile pentru refugiaţi inserate în emisiunile regionale în limba ucraineană: Radio Cluj - în fiecare duminică, în intervalul orar 7:00-7:20, Radio Timişoara duminica, 18:00-19:00, Radio Resiţa, luni, 20:15-20:45, Radio Iaşi, joi, 20:30-21:00.
Radio România Internaţional difuzează pe unde scurte, pe Internet livestream şi on demand pe site-ul www.rri.ro şi pe Soundcloud, trei emisiuni în limba ucraineană, la orele 18:00, 20:00 şi 22:00, de câte 26 de minute pe zi, cu focus pe comunităţile de români din Ucraina şi pe comunităţile de ucraineni din România, una dintre emisiuni fiind redifuzată de Radio Cernăuţi.
Streaming-ul radioului public ucrainean este accesibil pe site-urile Radio România şi Rador, http://www.srr.ro, http://rador.ro. Pentru corecta şi imediata informare a publicului: Începând de joi 24 februarie, Radio România Actualităţi poate fi recepţionat, pe timpul nopţii, şi pe frecvenţa de unde lungi 153 (Bod).
Pentru utilizatorii reţelelor sociale, Radio România Actualităţi a creat, pe pagina de Facebook, o linie live ce prezintă în timp real, 24/24, evoluţia situaţiei din Ucraina.
La realizarea acestui stream video contribuie, pe lânga RRA, toate posturile regionale ale Societăţii Române de Radiodifuziune. De la începutul conflictului, postul public de radio a suplimentat numărul de corespondenţi locali din zonele apropiate graniţei cu Ucraina şi a trimis jurnalişti la Cernăuţi şi Ismail. Acestora li se adaugă corespondenţii Radio România Actualităţi de la Moscova, Roma, Tel Aviv, Paris, Londra, Valencia, Barcelona, Helsinki. Agenţia de presă Rador monitorizează zilnic şi transmite în flux ştiri din peste 200 de surse străine. Rador a introdus pe site-ul www.rador.ro rubrica în limba engleză /Romania for Ukraine/, unde sunt valorificate ştirile transmise de posturile regionale.
Campaniile şi proiectele speciale de solidaritate cu poporul ucrainean ale radioului public, lansate încă din primele zile de conflict, au atras imediat atenţia internaţională, fiind preluate şi promovate onair şi online pe retelele EBU, ABU si URTI, ajungând astfel în peste 150 ţări din Europa şi Asia-Pacific:
"Rugă pentru pace", proiectul iniţiat de Radio România Cultural şi preluat de majoritatea instituţiilor de cultură din România şi Republica Moldova - teatre, opere, filarmonici, muzee, cinematografe, librării este un apel al postului public de radio la solidaritate, empatie şi compasiune faţă de tragedia războiului din Ucraina. Mesajul a fost transmis de poeta Ana Blandiana, care a citit un scurt fragment din prefaţa cărţii "Ultimii martori" a scriitoarei născută în Ucraina, câştigătoare a premiului Nobel pentru literatură, Svetlana Aleksievici.
"Stop războiului din Ucraina - Odă pentru pace", iniţiativa postului Radio România Muzical, în cadrul căreia peste 50 posturi de muzică clasică membre EBU (European Broadcasting Union) au difuzat integral sau fragmentar Simfonia a IX-a de Beethoven. "Prin iniţiativa Radio România de a avea o transmisie comună a unui număr semnificativ de canale de muzică clasică, organizaţiile radio EBU dovedesc încă o dată puterea muzicii de a aduce confort, compasiune şi sprijin. Să construim o multitudine de legături între oameni, ascultători de radio şi muzicieni din jurul lumii, stă în continuare la baza valorilor noastre de serviciu public"ť, a declarat Jean Philip De Tender, Director general adjunct şi Director media al EBU.
Solidari cu Ucraina/- împreună pentru mame şi copii /şi /Radio Iaşi pe frecvenţa solidarităţii/ sunt două campanii umanitare de strângere de donaţii iniţiate şi derulate de Radio Reşiţa şi Radio Iaşi.
Campania de donare de sânge iniţiată de Guvernul României este susţinută de posturile radioului public.