Radio România. De 88 de ani
La “Obiectiv România”, două reportaje speciale despre cum istoria Radioului Public se împletește cu istoria României și despre cum Radio România a evoluat odată cu societatea românească.
Articol de Radio România, 01 Noiembrie 2016, 13:06
Aceste reportaje sunt realizate de Viorela Pănculescu și Bogdan Isopescu.
La 1 noiembrie 1928, de undeva, din Bucureşti, dintr-un aparat de radio, se auzea anunţul: “Alo, alo, aici Radio Bucureşti!”.
Postul public de radio începea, în sfârşit, să emită.
Ideea unui mic grup de entuziaşti, pasionaţi de radiofonie, n-ar fi prins însă contur dacă n-ar fi existat ascultătorii.
Pentru că încă de la început, auditorii, aşa cum erau numiţi atunci, au fost parte a acestui proiect.
Statutul de funcţionare prevedea clar şi contribuţie privată la capitalul social, prin subscripţie publică!
Mai târziu, a venit “Legea pentru crearea unui fond necesar dezvoltării reţelei naţionale de difuziune”.
Adică taxele sau abonamentele, pentru că statul nu putea aloca sume mari de la buget. Principiul de funcţionare era simplu: e mai avantajos să percepi taxe mai mici de la un număr mai mare de abonaṭi, ceea ce a favorizat creşterea numărului de ascultători.
De la subscripţie publică până la abonamente, radioul public a fost încă de acum 88 de ani al celor care îl ascultă.
De 88 de ani, TU ne obligi să vorbim serios. Iar primul preşedinte al postului public de radio profesorul Dragomir Hurmuzescu, spunea încă de atunci că… nu e doar o chestiune de distracţie, ci de o mare importanţă social, “cu mult mai mare decât teatrul, pentru răspândirea culturii şi pentru unificarea sufletelor”.
Ascultați reportajul Viorelei Pănculescu!
AUDIO: Reportaj
Vorbim, totodată, despre Radio - în analog și digital, despre cum a evoluat de la tranzistori și lămpi, la micro-procesoare și memorii RAM. Avem mărturii și proiecții venite de la foști și actuali angajați ai radioului public, despre evoluția tehnicii în 88 de ani, evoluție ce a influențat munca jurnalistică (sunet – înregistrare, editare și procesare, relatări în direct sau transmisiuni).
88 de ani de radio au însemnat tot atâția ani de transformări tehnice, experimente, invenții sau chiar improvizații.
Toate acestea și-au pus amprenta asupra epocilor respective, asupra oamenilor, fie ei jurnaliști artiști sau ascultători.
Bogdan Isopescu a încercat să surprindă istoria celor 88 de ani de tehnică, sunet și experiență umană în câteva minute de reportaj:
AUDIO Reportaj