R. Moldova "începe să intre într-o zonă norocoasa"
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, este de părere că perspectivele de integrare în UE a Republicii Moldova au devenit o realitate, întrucât subiectul este discutat des în cancelariile europene.
Articol de Cristina Ghioca, 10 Decembrie 2010, 17:31
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a susţinut, vineri, în cadrul unei dezbateri publice, că Republica Moldova "începe să intre într-o zodie norocoasă", întrucât, la nivel global, s-au produs reaşezări geopolitice, iar subiectul statului de peste Prut "este la modă şi la zi" în discuţiile din cancelariile europene.
"Republica Moldova începe să intre într-o zodie norocoasă pentru că, s-au produs nişte reaşezări geopolitice. Acum doi ani, UE nu ştia unde este Republica Moldova. Acum subiectul este la modă şi la zi, în toate cancelariile se vorbeşte foarte mult despre Republica Moldova", a afirmat Baconschi, în cadrul conferinţei cu tema ''Politica externă a Uniunii Europene şi relaţiile cu Republica Moldova''.
În opinia sa, perspectiva de integrare a Republicii Moldova a devenit o realitate: "În acest nou context, vă asigur că perspectiva de integrare a Republicii Moldova, indiferent de calendarul acesteia, a devenit o realitate cel puţin la Bruxelles, dar şi în marile capitale".
De asemenea, potrivit Agerpres, Teodor Baconschi a susţinut că dacă Alianţa pentru Integrare Europeană reuşeşte să se menţină la putere, Republica Moldova va începe să culeagă foarte rapid roadele acestei consecvenţe şi ale competenţei noului Guvern democratic şi proeuropean.
Ministrul a mai declarat că România "a dat o mână de ajutor destul de activă şi inteligentă' prin semnarea Tratatului de mic trafic de frontieră şi, recent, a Tratatului de gestiune a frontierei care a readus statul nostru 'ca jucător într-o geometrie mai largă, de unde începusem să lipsim, şi, în acelaşi timp, a dat şi Europei nişte garanţii care o ajută să promoveze în continuare apropierea Moldovei de Uniune".
De asemenea, el a afirmat că nici România şi nici R.Moldova nu vor avea de câştigat dacă în continuare Chişinăul "este văzut ca un măr al discordiei între Rusia şi UE, menţionând că lideri ai forţelor din PE transmit la Chişinău mesaje despre perspectivele europene
" Toate familiile politice - cele trei mari din PE - prin liderii lor, sună des la Chişinău zilele acestea tocmai pentru a le spune <faceţi asta şi veţi avea legitimitate internaţională pentru preşedintele vostru, ajutor pentru dezvoltare economică, asistenţă de toate felurile şi în acelaşi timp o perspectivă europeană care începe să capete conţinut>".
Ministrul a atras atenţia şi asupra faptului că nici România şi nici Republica Moldova nu vor avea de câştigat dacă în continuare Chişinăul "este văzut ca un măr al discordiei între Rusia şi UE, Rusia şi NATO, Rusia şi SUA".