R. Moldova a votat ratificarea Tratatului cu România privind regimul frontierei de stat
Parlamentul Republicii Moldova a votat joi, în primă lectură, ratificarea Tratatului cu România privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră.
Articol de Vasile State, 28 Iunie 2013, 10:25
Tot joi, a fost votat şi Acordul interguvernamental privind cooperarea în domeniul militar.
În favoarea celor două documente s-au pronunţat deputaţii din coaliţia proeuropeană, în vreme ce parlamentarii comunişti au votat împotrivă.
Cele două acorduri au provocat dezbateri între deputaţi şi au fost criticate dur de către opoziţia comunistă.
Cu referire la Tratatul de frontieră, opoziţia a insistat ca documentul să fie semnat doar după ce Republica Moldova şi România vor fi adoptat Tratatul de bază şi Acordul privind demarcarea frontierei.
Comuniştii consideră că Acordul de cooperare în domeniul militar dintre cele două state încalcă statutul de neutralitate a Republicii Moldova.
De asemenea, ei susţin că ambele acorduri vor avea efecte negative asupra reglementării conflictului transnistrean.
Tratatul de frontieră, semnat în noiembrie 2010, este un document care reglementează modalitatea de realizare pe teren a marcării frontierei, soluţionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontiera.
Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, a precizat că frontiera dintre cele două ţări a fost demarcată încă în perioada sovietică, iar România are semnate astfel de documente şi cu alte state vecine.
"Frontiera de stat moldo-română este clar şi bine demarcată. De când suntem noi independenţi, modificări nu au intervenit, prin urmare noi avem nevoie doar de un tratat cadru tehnic privind regimul de frontieră şi adiţional vă mai aduc la cunoştinţă că exact astfel de tratate a semnat România şi cu alte ţări vecine", a spus Igor Corman.
Cooperarea militară între cele două ţări, potrivit acordului, va include domenii precum planificarea apărării, managementul resurselor umane, informaţii militare, activităţi medicale, aplicaţii militare comune.
Pentru punerea în aplicare a acordului este preconizată crearea unei comisii militare mixte, care se va întruni anual.
Ministrul apărării, Vitalie Marinuţă, a declarat că acest document este în interesul Republicii Moldova.
"Interesul naţional al Republicii Moldova în acest acord este anume dezvoltarea cooperării cu statele vecine în domeniul militar, asigurarea unui climat de pace pentru viitor şi participarea la dezvoltarea capacităţilor noastre, în special de instruire a militarilor" a susţinut acesta.
Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat a fost semnat la 8 noiembrie 2010, la Bucureşti, de fostul ministru român de externe, Teodor Baconski, şi de ex-premierul moldovean, Vlad Filat, transmite corespondentul de la Chişinău..