Puterea susţine semnarea Tratatului de guvernanţă fiscală
Formaţiunile politice ale Puterii vor semna un protocol pentru susţinerea ratificării de către România a Tratatului UE de guvernanţă fiscală, au anunţat luni liderii PDL, UDMR şi UNPR, după consultările de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.
Articol de Alina Dobrinescu, 13 Februarie 2012, 14:07
Preşedintele PDL, Emil Boc a declarat, luni, după consultările de la Palatul Cotroceni că România trebuie să decidă până la 1 martie dacă România semnează sau nu Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară.
Emil Boc a afirmat că PDL susţine că România trebuie să semneze tratatul, pentru a avea "echilibru bugetar".
"În cadrul coaliţiei vom semna un acord pentru susţinerea ratificării de către România a acestui tratat. Decizia PDL este de a susţine că România să semneze acest tratat, care va da siguranţă pe termen mediu şi lung, că vom avea creştere economică şi echilibru bugetar", a spus Emil Boc.
De asemenea, el a adăugat că "în ultimii 3 ani, România a luat exact acele măsuri pe care UE le doreşte prin acest tratat şi foarte mulţi indicatori economici din tratat sunt respectaţi de România".
Preşedintele PDL a amintit, totodată, că acordul va fi înaintat spre semnare şi partidelor din opoziţie.
"Acordul va fi înaintat spre semnare şi celorlalte partide parlamentare din România, pentru că este vorba de interesul naţional. Mingea e în terenul opoziţiei, noi îi invitam încă o dată la dialog pe marginea semnării tratatului dar şi pe alte teme de interes public", a mai spus Boc.
Kelemen Hunor: Susţinem semnarea tratatului
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea susţine, de asemenea, semnarea tratatului.
"Considerăm că disciplina fiscală şi bugetară este esenţială, de aceea am susţinut semnarea şi ratificarea tratatului", a spus Kelemen Hunor.
El a adăugat că semnarea tratatului este în interesul României, şi nu al partidelor politice.
"Fiind vorba despre interesul României pe termen mediu şi lung şi nu al partidelor sau al coaliţiei, invităm şi opoziţia să semneze acest protocol", a spus Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR a mai spus că cei care se află la guvernare trebuie să iniţieze dialogul cu opoziţia, adăugând că "niciun om responsabil nu va face un joc electoral şi politic din acest acord privind guvernanţa fiscală".
Cristian Diaconescu: Semnarea tratatului este esenţială
Cristian Diaconescu, preşedintele UNPR a declarat la rândul său că acest "tratat este un document extrem de important care introduce rigoarea şi seriozitatea pe palierul macroeconomic al unui stat membru UE".
Diaconescu consideră că "indiferent de mişcările politice, un astfel de act asigură stabilitate."
Cât priveşte partidele politice aflate la guvernare, Cristian Diaconescu consideră că pentru acestea, semnarea tratatului "ar reprezenta şi o garanţie de seriozitate a partidelor politice aflate la guvernare".
Consultări fără opoziţie
Uniunea Social Liberală nu a participat la consultările cu preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a motivat faptul că opoziţia are o agendă diferită, fiind preocupată de situaţia gravă generată de căderile masive de zăpadă.
El a condiţionat reluarea dialogului cu puterea de renunţarea la abuzul de procedura asumării răspunderii guvernului, de schimbarea din funcţiile de la Camera Deputaţilor a preşedintelui Roberta Anastase şi a lui Sever Voinescu şi de repararea situaţiei "nefireşti" dată de faptul că un partid care nu a participat la alegeri este recunoscut în structurile de conducere ale Parlamentului.